'Je kunt zeker en vast spreken van een paradoxale situatie', vat de schrijver gevat samen.

Schrijver krijgt huisarrest in illegale woning

Jeroen Brouwers, de beroemde Nederlandse schrijver die in het Limburgse Zutendaal woont, heeft van de rechter huisarrest gekregen. Probleem: zijn woning moet afgebroken worden.

De schrijver-journalist zit met de handen in het weinige haar dat hem nog rest. Vorige week kreeg Brouwers (71) te horen dat zijn zonevreemde woning in Zutendaal moet verdwijnen. In een andere zaak, een class action suit die hem werd aangespannen door elkeen die zich beledigd voelde door het vloekschrift Sisyphus’ bakens, werd Brouwers veroordeeld tot huisarrest van onbepaalde duur.

Brouwers, die vereerd wordt als een literair monument, weet niet wat gedaan. ‘Je kunt zeker en vast spreken van een paradoxale situatie. Ik moet dus hier blijven, in deze mooie woonst, wat op zich geen probleem is, want ik zit hier graag en het is hier aangenaam werken, maar dit huis dient afgebroken’, legt de literator uit.

‘Ik vraag mij af of ik tijdens afbraak aanwezig moet zijn’, zucht de bejaarde knorpot vertwijfeld. ‘De beperkte weerbaarheid van het menselijke lichaam, en zeker het mijne, in acht genomen, zou dat onaangename tot levensbedreigende situaties kunnen opleveren. Maar als ik mijn huis verlaat om niet onder een muur verpletterd te worden, zal de marechaussee me onmiddellijk arresteren, in de boeien slaan en halfdood knuppelen. En het wordt nog mooier: als ik na de sloop geen huis meer heb, ben ik naar de letter van het vonnis in overtreding, zodat ik ook nog eens tegen torenhoge dwangsommen aankijk. En jullie federale politie kennende wellicht nog méér stokslagen. Daar wordt zelfs een vurige polemist als ik al eens moedig van.’

Frank Vander Linden, frontman van De Mens en componist van het popnummer Jeroen Brouwers (schrijft een boek), roept zijn collega’s op om een benefietfestival te organiseren. ‘We hopen een bedrag van minstens 16.000 euro te verzamelen, want anders riskeren we dat de schrijver onze steun weigert’, zegt Vander Linden.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) steunt de actie volmondig en bestudeert of ze eventueel projectstudies kan uitreiken. Als minister van Leefmilieu — Schauvlieges andere portefeuille — voegt ze er wel aan toe dat het benefietfestival niet in Zutendaal zal kunnen plaatsvinden wegens de aldaar geldende geluidsnormen. ‘Eigenlijk is er nergens in Limburg — nog altijd een beschermd agrarisch gebied — een geschikt terrein voor zo’n festival’, aldus de minister.

‘Ook de Pukkelpopweide is in principe zonevreemd, maar daar hebben de plaatselijke socialisten onder elkaar een mouw aan gepast’, geeft Schauvliege nog off the record mee.

Ze heeft Brouwers alvast een telegram gestuurd waarin ze belooft dat ze zal proberen om de geluidsoverlast in zijn omgeving tot een minimum te beperken, zodat hij zich in alle stilte kan beraden over de surrealistische situatie waarin de Belgische justitie hem zo elegant geduwd heeft.