De Antwerpse avonturier Fons Oerlemans is met de zeppelin van inlegkruisjes niet aan zijn proefstuk toe. Eerder vaarde hij de Atlantische oceaan al over in een vlot van baggerbuizen, een oude stoomketel of een reusachtige fles.
Deze keer gaf hij minder ruchtbaarheid aan zijn initiatief, omdat hij nog nooit gevlogen had in een zeppelin van inlegkruisjes. Vijfenzestig dagen geleden vertrok hij van op het vliegveld in Kiewit-Hasselt. Hij probeerde zijn solovlucht zonder communicatiemiddelen tot een goed einde brengen.
Het gevolg daarvan was dat niemand op de hoogte was van de tocht van Oerlemans. Ook de NAVO en het Belgisch leger niet. Toen hij gisteren de no-fly-zone boven Libië naderde, konden de waarschuwingsboodschappen hem dan ook niet bereiken. Een Belgische F-16 schoot hem daarop uit de lucht.
Oerlemans heeft een gekneusde schouder, maar is verder ongedeerd. Aan de telefoon vanuit Tripoli klinkt zijn verhaal als volgt: ‘Ik had die vlieger wel zien komen, maar die ging natuurlijk veel sneller dan ik. Hij passeerde een eerste keer om me te beloeren en toen zag ik dat Belgisch vlagje op de staart. Ik dacht even dat ik een escort kreeg, omdat het toch niet evident is om over Noord-Afrika te vliegen. Maar toen kwam hij terug en schoot hij door de inlegkruisjes.’
Het was de Vlaamse cameraman Daniel Demoustier die per toeval het incident zag gebeuren. Demoustier wist de sympathieke Kempenaar uit de handen van een tiental rebellen te redden. De rebellen dachten dat Oerlemans een geheim wapen van Kadhafi bestuurde. Demoustier stelde in ruil voor de 20.000 maandverbanden waaruit de zeppelin was gemaakt de vrije aftocht van Oerlemans voor. Onder druk van vrouwelijke rebellen was de deal snel beklonken.
Oerlemans was zwaar onder de indruk. ‘Mannen, wat is hier aan de hand? Het is precies oorlog. Hier is nochtans alleen maar zand en stenen. Daar kan je nu toch geen ruzie over krijgen?’
Always, de sponsor van het project, liet bij monde van zijn woordvoerder Rino Degrèter weten dat ze het incident betreuren, maar vooral gelukkig zijn dat Oerlemans er zo goed van af kwam.
Pieter De Crem: ‘No fly is no fly, ook voor avonturiers die buiten mijn kieskring wonen’
Minister van Defensie De Crem (CD&V) reageerde strijdvaardig. ‘No fly is no fly, ook voor avonturiers in gekke zeppelins die buiten mijn kieskring wonen. Het incident maakt nog maar eens duidelijk hoe goed onze piloten zijn opgeleid, hoe betrouwbaar wij als partner zijn en dat Libië geen gebied voor – excusez le mot – watjes is.”