Een dak durft het al eens te begeven onder zonnepanelen. Wie zich op dat moment in huis bevindt, loopt een verhoogd risico op overlijden. (Foto Steven De Pauw)

Dak stort in door zonnepanelen: vijf doden

In het Oost-Vlaamse stadje Kaprijke is een dak ingestort onder het gewicht van zonnepanelen. De bewoners waren aanwezig en kwamen allen om.

Dirk Bernaert droomde al langer van zonnepanelen om in de energiebehoeften van zijn gezin te voorzien. De metaalarbeider uit Kaprijke ging vorige week overstag toen de oppositie in het Vlaams Parlement groot misbaar maakte over de subsidies voor zonnepanelen.

‘Hij wou zijn slag slaan vóór de subsidies afgeschaft werden’, weet buurman André De Kezel. ‘Zolang het kan, moet ge ervan profiteren, heb ik hem aangereden. Ikzelf heb drie jaar geleden zonnepanelen laten installeren door mijn schoonbroer – voor een profijtig prijsje, dat kan ik u wel zeggen. Met de overschot van de subsidies zijn we een week naar Tenerife getrokken.’

Ook Bernaert hoopte een deel van de subsidie te kunnen recupereren voor een reisje met zijn vrouw en drie kinderen. Vrijdag ging hij de panelen halen bij doe-het-zelfzaak Brico, en zondag installeerde hij ze met de hulp van zijn neef Danny De Wispelaere. Als zelfstandig dakbedekker zou die een valse factuur opstellen om zodoende de inhalige overheid om de tuin te leiden.

De installatie verliep vlekkeloos, al maakte Bernaerts vrouw Collette wel een opmerking over het voortdurende gekraak. Dat bleef aanhouden toen de panelen reeds geïnstalleerd waren. Bernaert suste dat het huis zich nog moest ‘zetten’.

Om de aanvang van het fotovoltaïsche tijdperk te vieren, bakte Collette een hoop pannenkoeken. Terwijl het gezin zat te smullen, zette het huis zich inderdaad: het dak begaf het en de hele familie Bernaert werd verpletterd met de dood tot gevolg. Als bij wonder overleefde De Wispelaere het ongeval doordat hij op de koer was gaan plassen.

Er is een rouwregister geopend in het stadhuis van Kaprijke. Het schooltje van de kinderen Mirna (7), Senjua (9) en Stéphane (10) schort een week lang alle huiswerk op om de leerlingen een serene rouwperiode te gunnen. ‘Laten we ondanks dit spijtige ongeval niet vergeten dat groene energie de veiligste oplossing blijft voor iedereen’, benadrukte leraar zedenleer Michaël Achten.

Ondertussen blijft het de productenten van zonnepanelen voor de wind gaan: ondanks de heisa over de subsidies worden fotovoltaïsche cellen enkel populairder.

Veel heeft te maken met de kernramp in Fukushima. ‘Door de negatieve buzz over nucleaire energie, gretig aangewakkerd door ecologisten van allerlei slag, opteren steeds minder mensen voor een minireactor in de tuin of de kelder’, weet trendwatcher Fons Van Dijck. ‘Omdat het subsidiesysteem van de Vlaamse overheid gunstig blijft, wil al wie het zich kan permitteren een zonnepaneel op zijn dak.’

Helaas blijken die daken al eens van mindere kwaliteit te zijn. Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft daarom beloofd om een sensibiliseringscampagne op poten te zetten: ‘Op uw gemak onder uw dak?’ zal die heten.

Leraar zedenleer Michaël Achten: ‘Toch blijft groene energie de veiligste oplossing voor iedereen’

Woordvoerder Gorik Van Holen: ‘Het is goed dat mensen geïnteresseerd blijven in groene energie. Maar net zoals je geen kerncentrales moet neerpoten nabij tektonische breuklijnen, moet je geen zonnepanelen installeren op een gammel dak. Dat is een kwestie van gezond verstand, en dat willen we de mensen duidelijk maken.’