De nucleaire lente verwarmt de harten van de vele mensen die de lange winter beu waren. Zodoende heeft kernenergie een gunstig effect op het algemene welzijn. (Foto Jessica Bee)

Aangenaam lenteweer dankzij nucleaire ramp

Volgens Frank Deboosere is het uitzonderlijke goede weer van de laatste dagen geen meteorologisch, maar een nucleair fenomeen. 'Dit is de eerste nucleaire lente.'

De zonneschijn en de aangename temperaturen zijn het gevolg van de ernstige kernramp in Japan. Dat zegt weerman Frank Deboosere.

‘Radioactieve deeltjes in de atmosfeer zorgen voor een alghele stijging van de temperatuur met een aangename lente tot gevolg’, verklaarde Deboosere vrijdagavond in z’n weerpraatje. ‘In het zuidelijk halfrond is de herfst zachter dan normaal volgens de tijd van het jaar.’

De demarche van Deboosere is een trendbreuk met zijn illustere voorganger Armand Pien. Vorige zaterdag onthulde De Standaard nog dat Pien ten tijde van Tsjernobyl door de VRT en het KMI werd gemuilkorfd. Met Deboosere trachtte men hetzelfde te doen. Die is echter niet zo dociel als zijn illustere voorganger.

Volgens het weeranker worden weermannen en -vrouwen wereldwijd verplicht de radiatie en de gevolgen van de ontploffing – vrijgekomen hitte en een luchtverplaatsing die alle wolken wegblies – als stralend lenteweer voor te stellen. Daar doet hij niet aan mee.

‘Ik heb altijd rechtuit mijn gedacht gezegd’, vertelt Deboosere. ‘Zelfs wanneer ik beter had gezwegen. Zoals bijvoorbeeld toen ik nog niet geloofde in de aardopwarming.’

Frank Deboosere:
‘De lenteprik van de laatste dagen is géén natuurlijk fenomeen’

‘De lenteprik van de laatste dagen is géén natuurlijk fenomeen. Wat wij meemaken, is de eerste wereldwijde nucleaire lente’, legt Deboosere enthousiast uit. ‘Over de hele wereld meten we extreem hoge temperaturen en bijzonder veel uren zonneschijn. Het gevolg van een hele reeks nucleaire explosies in Japan. Zoals een vlinder in China een tropische storm veroorzaakt in Cuba, leidt een kernramp in Japan tot aangenaam weder in Europa.’