Agressieve vakbondsmilitanten breken het Brusselse straatmeubilair af. Achteraan links op de foto herkent u Paul Demetter. 'Ik heb niets te maken met deze onruststokers!' (Foto Han Soete)

Man in rode jas distantieert zich van betoging

Vakbondsleden hebben gisteren in Brussel betoogd tegen het Europees competitiviteitspact. Tussen de duizenden betogers bevond zich een man die er helemaal niet wou zijn. 'Met die socialisten heb je niks dan miserie.'

Volgens de organiserende vakbond ABVV kwamen 20.000 boze betogers opdagen. De politie hield het op 13.000 militanten. De Brusselaar Paul Demetter (65) hoopt van ganser harte dat hij in geen enkele telling opgenomen is.

‘Ik maak elke dag een wandeling met mijn hond’, zegt Demetter. ‘Ik woon op een appartement, dus ik moet wel. Gisteren wandelde ik van mijn appartement in Sint-Pieters-Woluwe richting Wetstraat. Ik had mijn rode regenjas aan die ik met Nieuwjaar van mijn vrouw heb gekregen. Dat was een zeer ongelukkig toeval, zoals later zou blijken’, jammert Demetter.

‘Ter hoogte van Montgomery kwam ik een rode stoet betogers tegen die ook op weg waren richting Wetstraat. Nietsvermoedend ben ik met hen meegewandeld, maar dat had ik beter niet gedaan. Eenmaal in de Wetstraat aangekomen is de hele boel geëscaleerd en kon ik geen kant meer op. Het had geen haar gescheeld of een politieman had mij geraakt met zijn gummiknuppel’, getuigt Demetter.

Even later wou de politie hem ook nog eens administratief aanhouden. ‘Maar gelukkig heb ik hen duidelijk kunnen maken dat ik niets met die bende te maken heb’, vertelt de bejaarde man. ‘Ik heb nooit wat gehad met vakbonden, moet u weten. Dat Europa een neoliberale koers vaart zegt u? Daar lig ik eerlijk gezegd niet wakker van. Ik wens mij bij deze dan ook te distantiëren van die bende relschoppers.’

Voor Demetter begonnen de problemen echter pas echt toen hij ’s avonds in zijn zetel naar het nieuws zat te kijken. ‘Blijkbaar hebben de camera’s van het VRT-journaal mij gefilmd en in hun item over de uit de hand gelopen betoging kwam ik met mijn gezicht een hele poos prominent in beeld. Zo leek het alsof ik één van de onruststokers was. Het zat niet alleen in Het journaal van zeven uur, maar ook in Het journaal laat dat de hele nacht wordt herhaald. Alsof het nog niet erg genoeg was! Ik heb het kunnen uitleggen aan mijn vrouw. Maar ik had het moeten weten: met die socialisten heb je niks als miserie.’

Paul Demetter:
‘Dat Europa een neoliberale koers vaart? Daar lig ik eerlijk gezegd niet wakker van’

Overigens vielen er aan de kant van de ordediensten enkele slachtoffers te noteren. De politie zegt dat twaalf van haar manschappen gewond naar het ziekenhuis werden overgebracht. De vakbond van zijn kant beweert niet meer dan acht politiemensen te hebben verwond.

‘De tellingen lopen uiteen’, stelt statisticus Els Goetghebeur (UGent) vast.