Boer & Tuinder weigerde alle columns van Bracke. 'Die man kende echt niets van tuinieren', zegt voormalig hoofdredacteur Tom Matten.

‘Boer en Tuinder’ weigerde columns Bracke

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke schreef in de jaren negentig ook columns voor Boer en Tuinder en Kerk & Leven. Maar de hoofdredacteurs van die bladen vonden ze niet goed en weigerden ze.

Er komt maar geen einde aan de stroom onthullingen van N-VA-Kamerlid en voormalig journalist Siegfried Bracke. Nadat bleek dat hij meeschreef aan het SP-manifest ‘In de naam van de roos’ en onder het pseudoniem Valère De Scherp meewerkte aan het partijblad van de socialistische partij, meldde het landbouwtijdschrift Boer en Tuinder gisteren dat Bracke in de jaren negentig ook aan hen columns heeft aangeboden. Hetzelfde gebeurde bij Kerk & Leven.

De teksten zijn echter nooit gepubliceerd. ‘Die man kende echt niets van tuinieren’, zegt voormalig hoofdredacteur Tom Matten. ‘Hij wilde over primeurpatatten in het maart-nummer schrijven en over asperges in oktober. Bovendien merkten we aan de grote passages over volkstuintjes in zijn columns dat het om een socialist ging. We konden niets met die man zijn teksten beginnen.’

Ook Kerk & Leven heeft in de jaren negentig alle ingezonden columns van Bracke geweigerd. Hij schreef die onder het vrouwelijke pseudoniem ‘Miss Dina Arsch.’ ‘Je merkte dat de man ooit wel in een kerk was binnen geweest’, zegt voormalig uitgever Jozef Carpentier. ‘Maar we konden er niets mee aan. Als in die column een priester aan het woord kwam, mocht hij nooit uitspreken.’

De VRT is eens te meer niet blij met de onthullingen. ‘Het redactiestatuut en de deontologische code zijn duidelijk’, luidt het in een mededeling. ‘Journalisten kunnen religieuze of zich in de buitenlucht afspelende hobby’s hebben, dat is hun grondwettelijk recht, maar ze mogen geen externe activiteiten uitoefenen die de onpartijdigheid en professionele verslaggeving van VRT Nieuws ondermijnen’, aldus de openbare omroep.

Bracke zegt dat de geweigerde columns hem nooit hebben verhinderd om op televisie objectief te blijven voor Vlaamse kerken en het Vlaamse buitenleven.

Bracke wilde over primeurpatatten in het maart-nummer schrijven en over asperges in oktober