Het ABVV wil na de betoging van donderdag een stap verder gaan. De winst van het zomeruur behoort de werknemers toe, vindt de vakbond.

ABVV wil tijdens werkuren naar zomeruur

De socialistische vakbond ABVV weigert om vandaag het zomeruur in te voeren. Ze wil de klok pas morgenvoormiddag tijdens de werkuren vooruit draaien.

Het ABVV roept haar anderhalf miljoen leden op om pas maandagvoormiddag om tien uur het zomeruur in te voeren. Daardoor kunnen ze op het oude winteruur op het werk aankomen, en met een uur winst terug vertrekken. Vooral voor de arbeiders, die per uur betaald worden, is dat een voordeel.

‘We hebben vorige week met 20.000 kameraden betoogd voor een sociaal Europa’, zegt de vakbond. ‘Iedereen leek ons uit te lachen. De media besteedde meer aandacht aan het verkeer dan aan onze boodschap. Daarom nemen we nu het heft in eigen handen. De winst van het zomeruur is voor ons en voor het sociaal Europa.’

Volgens de studiedienst van het ABVV is de maatregel nodig omdat de slechtst betaalde mensen op de arbeidsmarkt per uur betaald worden. Arbeiders bevinden zich in dat geval, maar ook mensen die een vals zelfstandigenstatuut worden gedwongen.

De werkgeversorganisaties lieten weten open te staan voor overleg, op voorwaarde dat dan ook het winteruur in de werkuren kan worden ingevoerd. Volgens het ABVV levert dat echter technische problemen omdat je moeilijk twee keer hetzelfde uur kan invoeren in je boekhouding. Dat zou de deur open zetten voor fraude. Dat de werkgevers voorstellen het winteruur in de werktijd in te voeren, bewijst daarom eens te meer dat er een rechts neoliberaal spook door Europa waart, besluit het ABVV.

ABVV: De winst van het zomeruur is voor ons en voor het sociaal Europa