De bruinvis duikt weg met de afgebeten penis van een nudist. Het zal het beest slecht bekomen. (Foto Piet Admiraal)

Bijtgrage bruinvis houdt lelijk huis aan kust

Een agressieve bruinvis heeft afgelopen weekend verschillende strandgangers gebeten. Aan het strand van Bredene verloor een man zijn penis.

De afgelopen dagen passeerden duizenden bruinvissen de Belgische kust. Verscheidene dieren kwamen de dagjestoeristen groeten die wegens het goede weer naar de kust waren getrokken. Eén exemplaar had er echter zijn lol in om de strandgangers te bijten.

De dolfijn werd zaterdag voor het eerst gesignaleerd in De Panne. Een ouder koppel dat stond te pootjebaden zag het dier en probeerde het te aaien. De bruinvis stond dat toe. Opeens beet het beest in de grote teen van de man.

‘Van ’t verschot heb ik mijn gebit ingeslikt’, reageert Marnix Vanburen in de Krant van West-Vlaanderen. ‘Ik ben een dierenvriend, maar toen heb ik dat beest een gemene trap verkocht.’

De bruinvis nam de spreekwoordelijke benen, maar werd een halfuur later alweer gespot aan het strand van Oostduinkerke. Daar beet de dolfijn in het achterwerk van een baloeftige vrouw die op zoek was naar schelpen. De vrouw hield er een enorme blauwe plek aan over op haar rechterbil.

‘Ik dacht eerst dat het mijn man was die in mijn billen kneep’, vertelt Irma Vandecasteele. ‘Maar toen ik me omdraaide, zag ik die vis aan mijn achterkasteel hangen. Aan zijn ogen merkte ik dat hij er het grootste plezier in had. Ik heb ‘m toen een slag tegen zijn snuit verkocht, en weg was hij.’

Zondag dook de vis op in Nieuwpoort. Daar beet hij in het beentje van een achtjarig kind uit Gent. ‘Voor het eerst in zijn leven speelde Jeffrey in de zee’, getuigt mama Isabelle. ‘Hij kon zijn pret niet op. Maar ineens begon hij te roepen en te tieren. De dolfijn had zijn tanden in onze zoon gezet.’

Omdat het jongetje nog niet ingeënt was tegen tetanus, werd zijn been preventief geamputeerd.

Op het naaktstrand van Bredene maakte de bruinvis zondagnamiddag zijn grootste slachtoffer. Toen nudisten het zeezoogdier opmerkten in het lage water, gingen ze er enthousiast rond gaan staan. Het dier liet zich de aandacht welgevallen en tolereerde dat de naaktlopers hem streelden.

Eén dronken vrouw bood haar borsten aan. In plaats van er genadeloos een hap uit te nemen, gaf de dolfijn een lief kusje op de boezem. Dat leidde tot veel hilariteit bij de ongeklede toeristen. Een man besloot nog een stapje verder te gaan en zwierde z’n zeikspel uitdagend voor de neus van de bruinvis. Die liet er geen gras over groeien en beet de penis bij de wortel af. Het dier vluchtte met zijn buit meteen terug naar dieper water, terwijl de man door bloedverlies bijna het leven liet.

Uiteindelijk spoelde het dier zondagavond zieltogend aan in Knokke. Getuigen beweren dat de dolfijn geraakt werd door een golfbal. ‘Het gebeurt wel vaker dat één van de “sportmannen” van de Royal Golf Club te hard slaat en dat z’n bal op het strand belandt’, weet ijsventer Matthias Nachtergaele. ‘Ik heb er zelf ook al eens één op mijn hoofd gekregen. Daar was ik toch enkele minuten niet goed van, precies gelijk die dolfijn.’

Bioloog Hans Zoete houdt het erop dat de afgebeten penis de bruinvis slecht bevallen moet zijn. ‘Dolfijnen eten enkel vis. Rood vlees zijn ze niet gewoon en kunnen ze minder goed verteren’, zegt Zoete. ‘Het stuk vlees zal op zijn maag gelegen hebben, waardoor hij onpasselijk was.’

Slachtoffer Irma:
‘Eerst dacht ik dat mijn man in mijn billen kneep. Maar er hing een dolfijn aan mijn achterkasteel!’

De kustwacht zag haar kans schoon om het gevaarlijke dier uit te schakelen: met een welgemikt nekschot werd de bruinvis uit zijn lijden geholpen. Het kadaver werd per opbod verkocht aan een viswinkel uit De Haan. Tegenwoordig verschijnt bruinvis nog maar zelden op het menu, maar in de middeleeuwen was het gewone kost, ook in de vastentijd.