Toerisme Nederland raadt caravantoeristen aan via Duitsland naar Frankrijk te rijden zolang België geen regering heeft.

Nederland raadt reizen naar België af

Morgen begint de krokusvakantie. Door de onstabiele politieke situatie in België raadt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn burgers af om naar of door ons land te reizen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlandse reizigers aan om niet naar België te reizen, tenzij in absolute noodgevallen. ‘Die beslissing lijkt misschien drastisch, maar is zeker niet definitief’, tempert Ronny Rosenthal, een zegsman van Buitenlandse Zaken. ‘Ons advies om niet naar Egypte te reizen, hebben we ook weer ingetrokken zodra de rust daar terugkeerde. Vanaf het moment dat er in België aanstalten wordt gemaakt om een regering te vormen, kunnen we de beslissing herbekijken.’

Het advies komt op een moment dat heel wat Nederlanders klaarstaan om via België naar Frankrijk te rijden. Morgen begint de krokusvakantie immers en dat gaat steevast gepaard met een massale trek naar het zuiden. ‘Wie met de caravan naar het zuiden van Frankrijk wil trekken, raden we aan via Duitsland te rijden’, zegt Frouke Jongsma van Toerisme Nederland. ‘Aan mensen die zich ’s zaterdags komen bezatten in Antwerpen, kunnen we Keulen warm aanbevelen als alternatief. Het ligt op amper 100 km van Maastricht en de stad heeft ook een prachtige kathedraal waartegen gewaterd kan worden.’

Wegens ‘Belgische toestanden’ na recente verkiezingen raadt Nederland ook reisjes in eigen land af

In België wordt positief gereageerd op de beslissing. ‘Als geen regering gelijkstaat met geen Nederlanders, dan mag de crisis nog lang duren van mij’, reageert een Antwerpse restauranthouder.

Ook in politieke hoek valt het negatieve reisadvies in de smaak. Terwijl de onderhandelende partijen de reactie van Nederland wat overtrokken vinden, is het Vlaams Belang dolenthousiast. ‘We moeten onze vrienden uit Nederland feliciteren met hun besluit’, reageert Filip De Winter. ‘We hopen dat ook Marokko en Turkije snel een negatief reisadvies uitvaardigen.’

In Nederland bereidt men ondertussen ook een negatief advies voor reizen in eigen land voor. In de aanloop naar de provinciale statenverkiezingen riep minister-president Mark Rutte de kiezers op om ‘Belgische toestanden’ te vermijden. De kiezer heeft dat advies in de wind geslagen, waardoor de regeringspartijen geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer. Dat zet de regering-Rutte op losse schroeven. ‘Daar wij strikt en consequent moeten zijn, zullen wij de burger adviseren om evenmin een uitstap naar Cadzand of een citytrip naar Amsterdam te ondernemen’, geeft Rosenthal mee.