Dave Volders vroeg VTM de naam 'Supernanny' te veranderen in 'Superchef'.

Dave Volders wordt de nieuwe ‘Supernanny’

De Limburgse Wendy Bosmans verdwijnt als 'supernanny' op VTM. In haar plaats komt Dave Volders, de man van Lindsey Pfaff. Opvoeden is immers niet alleen het werk van specialisten.

Aandachtige kijkers merkten het al. De docusoap over de familie Pfaff voert Dave opvallend dikwijls als huisman op.  Terwijl Lindsey de agenda van haar vader beheert of erop uittrekt voor een fotoshoot of acte de présence ontfermt Dave zich over de opvoeding van de kinderen. En dat doet hij op geheel eigen wijze.

Die nieuwe verhaallijn blijkt de voorbode van een nieuwe carrièrewending voor Volders. Vanaf volgend seizoen wordt hij het nieuwe gezicht van Supernanny. De titel van het programma verandert dan op zijn vraag in Superchef.

Dave stelde gisteren zijn nieuwe programma voor in de Pfaffs-villa in Brasschaat. Terwijl buiten de kinderen met de quad raceten en ruzie maakten, verklapte het nieuwe opvoedingsfenomeen zijn geheimen. Volgens Volders zijn er vijf belangrijke principes. Hij vat die samen in de oneliner “Alstublieft, herhalen wij papa’s tipjes”. Elk woord staat voor een pedagogisch principe.

1. Alstublieft: Volders gebruikt altijd astublieft wanneer hij eigenlijk bedoelt ‘doe onmiddellijk wat ik zeg of ik sla je dwaze rotkop eraf’. Alstublieft klinkt voor omstaanders een stuk aangenamer, maar de kinderen hebben snel genoeg de intonatie van de papa door.

2. Herhalen: Volders herhaalt alles minstens drie keer. Het principe erachter is eenvoudig. Volgens Dave Volders zijn ‘alle kinderen debielen’. Eén keer iets zeggen werkt niet, want ze snappen dat niet.  Je moet het herhalen en dat bovendien heel snel doen. Dat maakt het weliswaar niet makkelijker voor de kinderen om te reageren of te doen wat je vraagt. Maar zo leren ze zich haasten.

3. Wij: Volders spreekt altijd in de wij-vorm tegen kinderen. Uiteraard bedoelt hij: ‘Jij zult dit of dat doen omdat ik het zeg, en ik doe daarna gewoon wat ik wil.’ Kinderen hebben dat toch niet door. En het is opnieuw aangenamer voor de omstaanders.

4. Papa’s: Volders vindt rolbevestiging erg belangrijk. Als je kind morst, laat je het niet zelf opruimen. Dat leidt enkel tot meer ellende. Je moet zeggen: ‘Lap, nu moet de mama weer poetsen. Bravo Bruce!’ Vaders zijn, in Dave Volders’ wereldbeeld, de baas en de superchef. Mama’s doen het huishouden.

5. Tipjes: Volders spreekt altijd in de verkleinvorm. Als je kinderen via verkleinwoordjes benadert, dan voelen ze zich minder. ‘En wie zich minder voelt, gaat beter luisteren. En goed luisteren, dat is waar het allemaal om draait bij opvoeden.’

    Op het forum van VTM is sinds de aankondiging van het nieuws heel wat commotie ontstaan. Een zekere Stijn Koelkast verdedigde vol vuur Bosmans. Hij noemde haar ‘the people’s nanny’ en riep op tot een mars op Brasschaat. “We zullen Dave Volders uit zijn hol roken en zijn kinderen aan Wendy Bosmans schenken. Die zal er wel weg mee weten.”