Het stadhuis van Poperinge, waar vorige week een speelverbod voor de Binnenkouter werd afgekondigd. De kinderen eisen nu een woonverbod rond speelpleinen.

Kinderen eisen woonverbod rond speelplein

De jeugd van Poperinge gaat in de tegenaanval tegen de bewoners rond speelplein De Binnenkouter. Via een eenzijdig verzoekschrift eist ze een onmiddellijk verbod op bewoning rond bestaande speelpleinen.

De gemeenteraad van Poperinge besliste vorige week dat kinderen niet meer met een bal mogen spelen op speelplein De Binnenkouter. Die beslissing kwam er na klachten van buurtbewoners over overlast van ballen die over de tuinhagen vlogen. De bewoners haalden daarmee een eerste overwinning binnen in hun strijd tegen de Poperingse jeugd.

De strijd is nog niet gedaan, zegt buurtbewoner Loes Den Drommel: ‘We hadden ook een toegangsverbod tot het speelplein na 19 uur geëist, maar dat hebben we nog niet verkregen. We blijven er echter voor strijden. Ons ultieme doel is een sluiting van alle speelpleinen, 24 uur per dag, zeven dagen per week.’

De kinderen van Poperinge gaan nu in de tegenaanval. Via een eenzijdig verzoekschrift eisen ze een onmiddellijk verbod op bewoning rond speelpleinen. Amber (8), woordvoerder van de eisende partij, legt uit: ‘We hebben niets tegen bewoning op zich. Mensen die een huis willen bewonen, moeten dat ook kunnen. Maar wat hier gebeurt, kan niet door de beugel. De bewoners rond het speelplein maken ons het spelen gewoon onmogelijk. Met al dat loeren vanachter gordijnen, kijven over de haag en constant de politie op ons dak sturen. Om van hun vandalisme jegens onze spelbenodigdheden nog maar te zwijgen.’

‘Daarom pleiten we ervoor om bewoning rond speelpleinen gewoon te verbieden’, vult mede-eiser Matthijs (5) aan. ‘Dat betekent dat rond bestaande speelpleinen geen nieuwe huizen meer gebouwd mogen worden. Voor reeds bestaande huizen voorzien we een korte overgangsperiode, waarin de huizen enkel ’s nachts bewoond mogen worden, met een bewoningsverbod tot aan het laatavondjournaal.’

Het zijn harde maatregelen, geven de kinderen toe, maar volgens activist Shania (3) hebben de kinderen het recht aan hun kant: ‘Het recht op spel staat in het Europees Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het recht op wonen staat slechts in een Vlaams decreet. En Europa is groter dan Vlaanderen. We gaan winnen. Wij zijn de beste!’

Amber (8): ‘We hebben niets tegen wonen op zich. Maar wat hier gebeurt, kan niet door de beugel’

Niet alle kinderen gaan echter akkoord. Thomas (12) heeft er een dubbel gevoel bij: ‘Als je op een speelplein gaat spelen, dan weet je dat er al eens buurtbewoners een bal zullen kapotsnijden of met een tweeloop op jou zullen mikken. Dat hoort er gewoon bij. Sommige kinderen kunnen daar blijkbaar niet tegen.’