Vrouwen die hogerop willen geraken, profiteren andermaal van het systeem van dienstencheques. Door vrouwelijke bestuurders te laten schoonmaken, kunnen zij meteen het glazen plafond oppoetsen. © Pixabay

Ambitieuze vrouwen geraken in raden van bestuur dankzij dienstencheques

Beursgenoteerde bedrijven maken zich op om de nieuwe verplichtingen over quota voor vrouwen te omzeilen. Vrouwelijke bestuurders zullen moeten schoonmaken of hemden strijken.

Koffie brengen moeten vrouwelijke bestuurders niet doen, want die activiteit valt niet onder reglement dienstencheques

De quota voor het aantal vrouwen in de raden van bestuur blijven tot beroering leiden. Nadat sommige zakenlui hebben gereageerd dat de nieuwe regels op het randje van beledigend zijn voor vrouwen, proberen dienstenchequebedrijven handig munt te slaan uit de nieuwe wet.

Zo hebben dienstenchequebedrijven in het Brusselse, waar de meeste hoofdkwartieren van Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn gevestigd, aan die ondernemingen aangeboden om vrouwelijke bestuurders met dienstencheques te betalen. Om de wet niet te schenden moeten de vrouwelijke bestuurders wel de vergaderzaal van de raad van bestuur poetsen.

Perfect legaal

Een andere optie is dat de mannelijke bestuurders hun hemden meenemen om te strijken. Koffie brengen is niet mogelijk, omdat zoiets niet onder de activiteiten valt die met dienstencheques mogen worden betaald. Dat zal tot nader order het werk blijven van directiesecretaresses.

Volgens mannelijke topjuristen is de nieuwe regeling perfect legaal. Volgens mannelijke economen is het een ideale maatregel om een win-winsituatie te creëren tussen de sector van dienstencheques en de beursgenoteerde wereld. ‘Als je een glazen plafond goed genoeg poetst, kun je het bovendien niet eens meer zien’, zegt een mannelijke marketeer.

Een andere mogelijkheid is dat vrouwelijke bestuurders werken met weekcontracten van een interimbureau. ‘In het geval van een zwangerschap is er dan geen ellende met ziekteverlof: de samenwerking wordt gewoon stopgezet. Ook vermijden we met interimcontracten lastige ontslagprocedures als we een vrouw willen vervangen door een bestuurder die minder zwanger, minder pedant of minder labiel is’, zegt een Brusselse bedrijfsjurist.