Een triestig feit na afloop van de Omloop Het Nieuwsblad in Gent: terwijl een cameraploeg van de VRT winnaar Sebastian Langeveld stond te interviewen, struikelde Georges Ricœur (72) uit Drongen over een kabel. De man liep een gecompliceerd fractuur op aan de heup en werd afgevoerd naar het UZ Gent.
Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé, mediaspecialist van CD&V, viel bijna van zijn stoel toen hij het nieuws vernam. ‘Vorige week heb ik daarover nog een mondelinge vraag gesteld aan minister van Media Ingrid Lieten (sp.a)’, zegt Decaluwé aangeslagen. ‘Op serene wijze heb ik het probleem aangekaart, maar blijkbaar geeft de minister er weinig prioriteit aan.’
Uit cijfers van het kabinet-Lieten kon Decaluwé afleiden dat steeds meer mensen struikelen over de kabels van captatiewagens van de openbare omroep. ‘Per week vallen gemiddeld drie mensen over een elektriciteitskabel. Daarnaast blijft maandelijks wel iemand haken in een kabel van een cameraploeg. Over heel 2010 bekeken leidde dat tot zeventien incidenten met ernstige of minder ernstige botbreuk’, somt de West-Vlaamse politicus op.
Hij vroeg minister Lieten uitdrukkelijk wat zij daaraan zou doen. ‘Maar aangezien haar ‘adviseur’ Steve Stevaert in het buitenland zat, kon zij niet onmiddellijk een antwoord formuleren’, aldus Decaluwé. Die schudde dan maar zelf een voorstel uit zijn mouw: ‘Het zou geen slecht idee zijn om alle kabels een geel-zwarte signalisatie mee te geven. Dat naar analogie met de verkeerslichten in Vlaanderen.’ Sinds die in het geel-zwart geverfd zijn, zouden de helft minder mensen zich te pletter rijden op de Vlaamse verkeerslichten.
Vorige week nog ontstond er in de pers commotie over een tuimelperte in Wilrijk. Andermaal was een man gestruikeld over een brandslang van de brandweer. Omdat CD&V echter geen specialisten meer in huis heeft die iets kennen van brandjes blussen, werd Decaluwé in het veld gestuurd om te onderzoeken of ook de VRT slordigheid aangewreven kon worden wat betreft de plaatsing van kabels.
Carl Decaluwé: ‘Het zou geen slecht idee zijn om alle kabels een geel-zwarte signalisatie mee te geven’
‘Die slordigheid is er zeker’, zo besluit Decaluwé. ‘Van de andere tv-bedrijven in het Vlaamse medialandschap heb ik geen cijfers gekregen, zodat ik eenduidig kan vaststellen dat het probleem zich louter bij de VRT voordoet.’