Volgens Vande Lanotte is zijn viergewestenmethode de oplossing voor veel problemen.

‘Deel Midden-Oosten in vier gewesten op’

De crisis in het Midden-Oosten kan opgelost worden door de hele regio in vier gewesten op te delen. Dat zei gewezen koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte woensdagmorgen in een gastcollege bij professor internationale betrekkingen Rik Coolsaet.

Nadat hij vorige week lof oogste met zijn pleidooi voor een Belgische Unie, gaat Johan Vande Lanotte verder op de ingeslagen weg. Zijn idee om de Belgische crisis op te lossen door het land te verdelen in vier gewesten, is zo goed dat je het ook in andere situaties kan gebruiken. Dat zei Vande Lanottte deze morgen in een gastcollege bij de Gentse professor Internationale Betrekkingen Rik Coolsaet.

Vande Lanotte ziet vier soorten gebieden in het Midden-Oosten: de regio’s met olie, de regio’s met gas, de regio’s langs strategische zeevaartroutes zoals het Suezkanaal en de straat van Hormuz en de regio’s die er niet toe doen. De eerste drie zouden het statuut van Amerikaans of Chinees wingewest krijgen. De vierde niet. Daar krijgen de inwoners recht op zelfbestuur, tenzij ze islamitisch zijn.

Ook Libië kan in vier gewesten worden opgedeeld, zei Vande Lanotte in een gastcollege bij de Gentse professor Ruddy Doom. Het deel waar geen wapens van FN te vinden zijn, het deel waar FN-wapens alleen maar voor de begeleiding van humanitaire konvooien worden gebruikt, het deel waar het leger ze gebruikt om de bevolking neer te schieten en het deel waarvan de Belgische ambassadeur in Tripoli nog moet uitzoeken wie er schiet op wie en met welke geweren.

In een ander gastcollege, dit keer bij Carl Devos, stelde Vande Lanotte voor ook de Vlaamse regering in vieren op te delen: de ministers die niet kunnen tellen (Philip Muyters), de ministers die niet kunnen mailen (Ingrid Lieten), de ministers die niet kunnen lachen (Jo Vandeurzen) en de rest.

Ook Batibouw zou zich beter organiseren in vier paleizen op de Heizel in plaats van twaalf, vindt Vande Lanotte. Het sp.a-boegbeeld zoekt nog een gastcollege om zijn idee uit de doeken te doen, maar het voorstel lekte al uit via een geprinte e-mail die op de schoot van Vande Lanotte lag, op het moment dat hij in een Audi A4 werd gefotografeerd.