Sergio leerde El Baradei kennen toen die laatste de kernkoppen in Kleine Brogel moest inspecteren. Daarna ging El Baradei frieten eten, en liet per ongeluk zijn geigerteller liggen. Sergio bracht hem terug.

El Baradei loodst Sergio in regering

Serge Quisquater, beter gekend onder zijn artiestennaam Sergio, wordt tot eerste minister van de Egyptische regering. Zijn talent om een groot publiek te kunnen entertainen overtuigde Mohammed El Baradei.

De plotse carrièrewending van Sergio mag dan verbazen, maar de weinigen die op de hoogte waren van zijn vriendschap met Mohamed El Baradei zeggen weinig verrast te zijn. El Baradei en Quisquater – sinds zijn nieuwe functie mijdt hij de naam Sergio – leerden elkaar in de zomer van 2007 kennen.

El Baradei was toen nog hoofd van het Internationaal Atoomagentschap en moest op last van de VN in alle discretie de site van Kleine Brogel inspecteren, waar kernwapens liggen opgeslaan. Na de inspectie ging de Egyptenaar met het hele team een pak frieten gaan eten in frituur Sint Bernard te Lubbeek. El Baradei vergat echter zijn geigerteller in het frietkot. Sergio, die later op de avond ook nog binnensprong, vond hem en gaf hem tijdens na een uitzending van Fata Morgana aan de Egyptenaar terug.

Die bewuste uitzending van Fata Morgana werd in Meerhout gefilmd. De vijf opdrachten draaiden er allemaal rond Egypte. El Baradei was bijzonder gecharmeerd door het genuanceerde en enthousiaste beeld dat van zijn land werd opgehangen en hij en de presentator raakten goed bevriend. Omdat El Baradei niet mocht toegeven dat hij in België was – dat zou neerkomen op een impliciete bevestiging dat er kernwapens in Kleine Brogel liggen – moest de vriendschap geheim blijven.

Maar nood breekt wet. Na de val van president Moebarak zocht de Egyptische oppositieleider El Baradei naar iemand die een groot publiek, zoals dat op het Tahrir-plein, kan bespelen. Aangezien door het dictatoriale regime die taak in Egypte al bijna vier decennia voor het leger was weggelegd, vond hij die niet in eigen land. Sergio bracht soelaas.

In het café van Serge Quisquater wordt de carrièrewending alvast op gejuich onthaald. Julien, één van de stamgasten van café The Kings legt uit dat eerste minister Quisquater in zijn café met alle mensen heeft leren omgaan. ‘En zeg nu zelf, een zaak of land leiden, ’t verschil is nu ook niet zo groot. Alsof een café altijd zo makkelijk is. Hij zal dat goed doen’.

Nienke, zijn gezworen vijand op expeditie Robinson, maar ondertussen een goede vriendin, denkt dat de passage op Robinson-eiland Sergio voorbereid heeft op zijn taak in Egypte. Hij leerde er in een warme omgeving in moeilijke omstandigheden als leider functioneren. “Het zal zelfs makkelijker zijn dan op Robinson-eiland. Egyptenaren zijn lang niet zo achterbaks als Nederlanders. En moslimvrouwen hebben zeker niet zo’n franke teut als moslimvrouwen. Volgzame vrouwen liggen Sergio veel beter.’

El Baradei zocht iemand die een groot publiek, zoals dat op het Tahrir-plein, kan bespelen.

De nieuwe eerste minister wilde gisteren nog niet veel kwijt, omdat de situatie in Egypte nog gespannen is. Maar heeft hij wel tijd voor zo’n drukke job? ‘Momenteel is het toch niet zo druk op tv”, zegt Quisqater. ‘Bovendien waren we sowieso al van plan het café te verkopen aan Nicolas van de Pfaffs, dat zal nu gewoon wat sneller gebeuren. Thuis gaan ze me ook niet missen, integendeel, daar zijn ze blij als ik voor een paar weken weg ben.’