Kalfje Willy's dagen zijn allicht geteld. Binnnekort ligt het stiertje verkapt en versneden in de supermarkt. (Foto Frans de Wit)

Boerenbond plant aanslag op kalfje Willy

De Belgische Boerenbond overweegt kalfje Willy uit Basta kwaadschiks om te leggen. Voorzitter Piet Vanthemsche neemt niet eens de moeite het nieuws te ontkennen.

De Boerenbond is hoogst ontevreden met de hype die ontstaan is over kalfje Willy. Het dier werd vorige week in de schijnwerpers geplaatst door het humoristische consumentenprogramma Basta. Het grote publiek kon kiezen of het kalf op de barbecue zou belanden dan wel gered zou worden van de slacht.

‘Hoewel het overgrote deel van de Vlaamse bevolking absoluut liefhebber is van barbecuen blijken de mensen toch open te staan voor hysterische sentimenten’, reageert Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche verslagen. ‘Wij hadden er eerlijk gezegd op gerekend dat de Vlaming eerder zijn maag dan zijn hart zou laten spreken. Zeker nu de boerenfilm Rundskop, waarin wij enthousiast mee geïnvesteerd hebben, zo’n succes is.’

De Boerenbond erkent de symboolwaarde die het kalfje in mum van tijd verworven heeft. ‘Allerlei zelfhulpgroepen voor vegetariërs, waarvan u gerust mag weten dat het half-terroristische organisaties zijn, proberen Willy nu te recupereren. Het helpt niet dat opiniemakers erop wijzen dat de Vlaamse stallen vol staan met kalveren als Willy. Zelfs een Yves Desmet, die graag uitpakt met zijn voorliefde voor ossobuco, helpt onze zaak niet. Door de hypocrisie van het Vlaamse volk te doorprikken, jaagt hij de mensen recht in de armen van de veganistische lobby.’

Daarom plant de Boerenbond een moordaanslag op Willy. Al mogen we dat zo niet noemen. ‘Een dier kun je niet vermoorden, enkel slachten’, corrigeert Vanthemsche. ‘Ons uitgangspunt is dat het vlees van dat kalf de maatschappij toebehoort. De bevolking moet gevoed worden. Met dat doel werd het dier opgekweekt, niet om er een mislukt huisdier van te maken. Dat beest moet eraan.’

Hoe de aanslag gepleegd zal worden, wil Vanthemsche niet lossen. Met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid zal een boer met een voorhamer naar Willy stappen, een ferme tik geven op de schedel van het stiertje, en vervolgens met het stuiptrekkende kadaver naar het slachthuis trekken om het vlees te laten versnijden. ‘U hebt veel fantasie’, lacht Vanthemsche. ‘Maar onrealistisch is dat scenario niet.’

Piet Vanthemsche (Boerenbond):
‘Ons uitgangspunt is dat het vlees van dat kalf de maatschappij toebehoort’

De redactie vroeg enkele vegetarische actiegroepen om een reactie, maar kreeg enkel onsamenhangend getier en gevloek te horen.