Naast de klassieke Wii-aansturing lanceert Nintendo ook een luxe-uitgave met maniokstamper, roeispaan, goudzeef en roerlepel.

Centrum voor Gelijke Kansen boos over ‘neokoloniale game’ Wii-Africa

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding is niet te spreken over het nieuwe Nintendo-spel 'Wii-Africa'. Daarmee kun je bijvoorbeeld vliegen van je ogen slaan of maniok stampen met de plaatselijke dorpsvrouwen.

Nintendo voegt een nieuwe controversiële titel aan zijn Wii-catalogus toe: Wii-Africa, ‘games geïnspireerd op het dagelijks leven in het donkere continent’. Het centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding is in alle staten. Volgens haar directeur Jozef De Witte is het spel een kaakslag voor de vele organisaties en individuen die in Vlaanderen en België aan een betere toekomst voor het Afrikaanse continent werken.

De redacteurs gaming van de rechtzetting speelden Wii-Africa al. Volgens het eerste oordeel is het een typisch Nintendo-product. Het is netjes afgewerkt en biedt de spelers veel verschillende combinaties van steeds dezelfde bouwstenen aan. Voor Wii-Africa zijn die bouwstenen de volgende spelletjes: goudklompjes uit een rivier zeven, maniok stampen tegen de plaatselijke dorpsvrouwen – met zedig bedekte hangborsten –, in het Starvation Level vliegen van je ogen wegslaan, met een emmer water op je hoofd een hindernissenparcours lopen, kokosnoten kapotslaan op steen (of hoofden van vijandige stammen in de Civil War-modus), bootje roeien tussen Marokko en Spanje en roeren in de pot waarin tante nonneke of nonkel pater staan te koken. Om de lancering kracht bij te zetten, bracht Nintendo een luxe-uitgave met maniokstamper, roeispaan, goudzeef en roerlepel om de remote-controller in te steken op de markt.

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding spreekt van een aanfluiting van elke goede smaak. ‘Terwijl het onderwijs inzet op positieve beeldvorming en tal van organisaties in Vlaanderen en België de sterkte van Afrika en zijn troeven in de verf wil zetten, komt Nintendo met dergelijk miserabel, neo-koloniaal beeld van de Afrikaan en zijn continent’, vertelt De Witte. ‘Met één spel maakt Nintendo een werk van jaren kapot. Alle ethische principes worden overboord gezet voor economisch gewin. Ze draaien de klok 100 jaar terug.’

Mario Eggman, woordvoerder bij Nintendo Benelux, doet de démarche van het centrum af als een storm in een glas water: ‘Zure oprispingen van oude mensen die nog nooit een game hebben gespeeld.’ Eggman maakt de vergelijking het bekendste figuurtje van Nintendo, Mario Bros. Dat is een fabrieksarbeider. Volgens de woordvoerder kloeg nog nooit een arbeider dat mensen hem aanspreken in de trant van: ‘Mario, waar is Luigi? Pas op! Een wandelende paddestoel!’ Volgens Eggman zijn gamers slim genoeg om fictie en realiteit van elkaar te scheiden.

Nintendo-woordvoerder: ‘Ach, zure oprispingen van oude mensen die nog nooit een game hebben gespeeld’

De kans dat Afrikanen zich beledigd voelen door het spel is volgens Nintendo niet zo groot.  ‘Ze zullen waarschijnlijk nooit van het spel horen. Wij verkopen namelijk niet zoveel Wii’s in Afrika.’