Jpseph Kabila reikt België een helpende hand. 'Ik hou van dit land en zijn leiders', zegt de Congolese president.

Kabila: ‘België onder Congolese voogdij plaatsen’

President Joseph Kabila stelt voor om de Belgische staat onder Congolese voogdij te plaatsen. België ontbeert leiderschap, vindt Kabila, die zegt in België nog niet veel competente politici te hebben ontmoet.

Dat het onze politici maar niet lukt om een regering te vormen, dringt steeds meer door in het buitenland. Ook de Congolese leider Joseph Kabila is niet langer overtuigd dat ex-kolonisator België het alleen verder kan rooien.

‘Het verbaast mij dat de Belgische leiders na een recordaantal dagen oeverloos debatteren, nog altijd denken dat ze het zelf kunnen oplossen. Als dit in een bananenrepubliek was voorgevallen, hadden buitenlandse instanties allang ingegrepen’, zegt Kabila.

De Congolese president heeft er geen goed oog op dat er in 2011 een nieuwe federale regering zal worden gevormd. Dat ligt volgens hem aan de huidige politieke klasse. ‘Ik heb in België nog niet veel competente politici ontmoet’, oordeelt de Afrikaanse politicus.

Kabila stelt daarom gekscherend voor om België onder Congolees gezag te plaatsen. ‘Er zijn veel voordelen’, vertelt de president in een interview op de nieuwssite Congoforum. ‘Zo hebben wij goede banden met China. Ik denk dat de Chinezen best bereid zouden zijn om te investeren in de Belgische infrastructuur. Het wegen- en spoornet zou er baat bij hebben. Bij gebrek aan grondstoffen zal premier Wen Jiabao vast genoegen nemen met een sterk verhoogde export van bier, chocolade en televisieformats.’

De Congolese president beseft dat er nog hindernissen zijn om België in te lijven als 26ste provincie van zijn land. ‘Ik besef dat ik een Franstalige ben en inspanningen zal moeten doen om Nederlands te spreken. Maar ik hou van dit land en zijn leiders.’

‘Het verbaast mij dat Belgische leiders nog altijd denken dat ze het zelf kunnen oplossen’

In een reactie dankte ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) het Congolese staatshoofd voor zijn bezorgdheid, maar wees hij het aanbod af. ‘Met voldoende doorzettingsvermogen geraken de partijen er wel’, aldus Leterme. ‘Moedig voorwaarts!’