Bij GBA hebben ze er alle vertrouwen in dat het signaal opgepikt zal worden bij de Londense bankiers. 'Die komen tenslotte ook uit een wereldstad.'

Financiële markten dwingen Germinal Beerschot tot ontslag erevoorzitter

Voetbalclub Germinal Beerschot heeft erevoorzitter Jos Verhaegen ontslagen. Als belangrijkste ploeg van de belangrijkste stad moesten we een signaal geven aan de financiële markten, zo klinkt het op het Kiel.

De aanslepende ruzie op het Kiel kende gisteren een voorlopig hoogtepunt met het ontslag van erevoorzitter Jos Verhaegen. Het bestuur van de voetbalclub zegt te betreuren dat het zo ver moest komen, maar zegt dat het niet anders kan omdat de druk van de financiële markten te groot is.

Het bestuur van GBA is verdeeld in twee kampen. Het eerste is dat van erevoorzitter Verhaegen en zijn schoonzoon Gunther Hofmans, die technisch directeur is. Het andere kamp is dat van voorzitter Herman Kesters. Trainer Glen De Boeck werd eerder al aan de deur gezet, na heftige kritiek op het bestuur. Boze supporters vergrendelden in december nog uit protest de grote uitgangspoort van het stadion na een match tegen Racing Genk. GBA verloor die wedstrijd.

Kesters legt uit dat in moeilijke omstandigheden moeilijke beslissingen moeten worden genomen. ‘De rente op de Belgische obligaties is nu al meer dan een maand aan het stijgen. Iedere dag waarop geen knopen worden doorgehakt, is een verloren dag. Als de belangrijkste ploeg van de belangrijkste stad van het land vindt het bestuur van GBA dat we daarom een krachtig signaal moeten geven aan de internationale markten.’

De club is ervan overtuigd dat het signaal zal begrepen worden. ‘Het belangrijkste centrum voor de handel in staatsleningen is de Londense City’, legt Kesters uit. ‘Die bankiers wonen ook in een wereldstad, net zoals wij. We hebben er alle vertrouwen in dat de Londenaars zeer goed beseffen hoe ernstig een signaal uit Antwerpen is. Ze weten hoe ze dit moeten inschatten.’

Critici menen echter dat GBA zijn erevoorzitter niet alleen ontslaat wegens de Belgische financiële problemen, maar ook wegens het gerommel binnenskamers.

De ‘Competition Default Swap’ van GBA is naar het hoogste peil gestegen sinds Beerschot zich aansloot bij de voetbalbond

Met een schamele zestien punten staat Germinal Beerschot op twee na laatste in de Jupiler League. Daardoor is de Competition Default Swap (CDS) van GBA op de financiële markten naar het hoogste peil gestegen sinds Beerschot zich in 1900 aansloot bij de voetbalbond.