Het kader aanpassen geeft scheidsrechters een uitweg bij moeilijke beslissingen.

Scheidsrechters willen ‘kader kunnen aanpassen’

Scheidsrechters willen bij dubieuze doelpunten niet langer voor de keuze staan om de goal af te keuren of goed te keuren. Ze pleiten ervoor een derde optie in te voeren, waarin ze eisen dat het 'kader wordt aangepast'.

De scheidsrechters in de Belgische voetbalcompetitie vragen dat ze meer middelen krijgen om een doelpunt te beoordelen. Nu kunnen ze een goal toestaan of afkeuren, maar vaak is dat een bijzonder moeilijke beslissing en worden fouten gemaakt.

Daarom moet er een derde optie komen, zegt Robert Jeurissen, de voorzitter van de centrale scheidsrechtercommissie van de Belgische voetbalbond. ‘We zijn er voorstander van dat een scheidsrechter kan zeggen: vooraleer ik overga tot het beoordelen van het doelpunt, moet het kader worden aangepast.’ Dat laatste kan vanalles zijn, legt Jeurissen uit, van de hoogte en breedte van het doelkader tot het kader van de spelregels of het lijnenkader van het veld.

Jeurissen geeft toe dat hij het idee gepikt heeft uit de onderhandelingen over de staatshervormingen, waar CD&V-voorzitter Wouter Beke niet ja of nee antwoordde op het onderhandelingsvoorstel van bemiddelaar Johan Vande Lanotte, maar gewoon een nieuw kader vroeg.

‘Een geweldige vondst’, vindt Jeurissen, ‘die we in het voetbal zeker kunnen gebruiken. We kunnen het idee overigens nog uitwerken door de vierde scheidsrechter te laten optreden als bemiddelaar. Als we echt kunnen beslissen of een doelpunt nu geldig is of niet, kunnen we hem zelfs eens naar het paleis laten rijden. We zijn niet voor niets de Koninklijke Belgische voetbalbond.’

Dat kader kan vanalles zijn. Van de hoogte en breedte van het doelkader tot het kader van de spelregels of het lijnenkader van het veld