Annemie Peeters, de persoonlijkheid van 2010: 'Ik ben gewoon een statistische doorsnede van Vlaanderen. Ik ga dat in mijn programma nog meer uitspelen.'

Annemie Peeters verkiest zichzelf tot Persoonlijkheid van het Jaar

Annemie Peeters, bekend van het Radio 1-programma Peeters & Pichal heeft zichzelf tot Persoonlijkheid van het Jaar verkozen. Volgens Peeters kon niemand aan haar relevantie tippen.

De prijs voor de belangrijkste persoonlijkheid van het jaar gaat dit jaar naar Annemie Peeters. De radio-presentatrice verkoos zichzelf boven Belgacom-CEO Didier Bellens, N-VA-voorzitter Bart De Wever, Rudi Thomaes, de gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen, en zakenman Albert Frère.

De verkiezing vond gisteren plaats tijdens een speciale uitzending van Peeters & Pichal, waarbij de vijf genomineerden hun kandidatuur mochten verdedigen. Bellens, De Wever en Thomaes verlieten al snel de studio, omdat Annemie Peeters ze herhaaldelijk niet liet uitspreken. Frère weigerde op de radio te komen. Uiteindelijk won Peeters de wedstrijd.

‘Dat is meer dan terecht’, antwoordde de VRT-presentatrice achteraf in Het journaal. ‘Ik ben nu eenmaal relevanter dan die vier heren. Sla er maar eens de statistieken van de Vlaamse overheid op na. Een meerderheid van de Belgen is Vlaming. Daardoor vallen Bellens, Thomaes en Frère al meteen af. Bovendien is een nipte meerderheid van de Vlamingen ook een vrouw. Daarom komt Bart De Wever achter mij.’

Nadat Annemie Peeters de data nog eens dubbelcheckte, was ze er nog meer van overtuigd dat ze met recht en reden heeft gewonnen. ‘Ik ben gewoon statistisch relevant’, zegt Peeters. ‘Volgens de statistieken van de Vlaamse overheid was 94,4 procent van de Vlamingen ooit lid van een vereniging. Welnu, ik ook. Bovendien geeft56,6 procent van de Vlamingen geen enkele financiële steun aan een vereniging. Ik ook niet. Bovendien zegt de grootste groep van de Vlamingen, namelijk 47,2 procent, dat wanneer er naast hun woning een huis vrijkomt, ze het liefst zouden hebben dat er een jong gehuwd koppel komt wonen. Ik vind dat ook.’

Wanneer we haar wijzen op de statistische fouten in haar betoog, onderbreekt Peeters ons. ‘Een grote meerderheid van de Vlamingen vindt dat je als burger weinig kan doen tegen onrechtvaardige wetten. Ik deel die mening. Zes op de tien Vlamingen heeft ooit een petitie ondertekend. Ik ook, namelijk één tegen Martine Tanghe, hier op de VRT. En 58,8 procent van de mensen vindt de informatie van de overheid te ingewikkeld om te begrijpen. Ik moet toegeven dat ik meestal ook niet mee ben. Zodra ik iemand niet meer kan volgen, gooi ik hem gewoon uit de ether.’

‘Zes op de tien Vlamingen heeft ooit een petitie ondertekend. Ik ook, namelijk één tegen Martine Tanghe’

Als we aan Annemie Peeters vragen of ze ook qua leeftijd het Vlaamse gemiddelde benadert, negeert ze de vraag. ‘Kijk, de data van de Vlaamse overheid, toch de aandeelhouder van de VRT, onderbouwen mijn keuze om mezelf uit te roepen tot Persoonlijkheid van het Jaar. Ik ben gewoon een statistische doorsnede van Vlaanderen. Ik ga dat in 2011 in Peeters & Pichal nog meer uitspelen dan in 2010.’