Professor Mahmoui: 'Terroristen moeten ook leren hun aanslagen beter in te kleden, met bijvoorbeeld aangepaste muziek van Charles Trenet. Dat vergroot de media-impact.'

Saudische Universiteit wil ‘amateurorisme’ uit de wereld helpen

Tien jaar na 9/11 gaat de universiteit Al Jouf in Saudi-Arabië van start met de eerste professionele bachelor in terrorisme. 'Er zijn de voorbije jaren meer bommen niet dan wel ontploft', legt professor Haifa Mahmoui uit. 'Dat amateurorisme moet stoppen.'

De Al Jouf Universiteit is de jongste universiteit in Saudi-Arabië is steeds al een buitenbeentje geweest in de academische wereld van het Midden-Oosten. Zo maakte ze faam door een eredoctoraat toe te kennen aan Saeed al-Sadhaf, jarenlang de minister van Informatie van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Nu doet de universiteit opnieuw stof opwaaien. In september 2011, tien jaar na de aanslagen in New York en Washington, gaat de Al-Jouf van start met de eerste professionele bachelor in Terrorisme.

De opleiding komt niet uit de lucht vallen, zegt docent Haifa Mahmoui. ‘Uit onderzoek is gebleken dat er wel degelijk nood is aan professionalisering. Er lopen te veel amateuroristen rond. 2010 was een dramatisch jaar. Er zijn meer bommen niet dan wél ontploft.’

Mahmoui verwijst naar het incident in Zweden waar deze maand in een druk winkelcentrum een aanslag mislukte omdat de bom te vroeg afging. ‘Als het dan wel eens wél ontploft, krijg je dat’, zucht hij. ‘Er lopen te veel terroristen rond die niet meer dan het equivalent van een VDAB-opleiding van drie weken hebben gevolgd’, zegt de professor, die als twintiger enkele jaren in Gentbrugge woonde en het Belgische opleidingslandschap vrij goed kent.

De universitaire opleiding wordt een driejarige professionele bachelor waar de nadruk ligt op praktijk, maar waarbij de terrorist niet als een simpele uitvoerder wordt gezien. Een goede terrorist zal meer leren dan een bom maken. Hij zal zich ook moeten kunnen inleven in een streefdoel. ‘Je moet je opdrachtgever ook het gevoel kunnen geven dat je het niet doet voor het geld, maar voor de goede zaak’, legt Mahmoui uit. ‘Dat ontbreekt vandaag de dag vaak.’

Ook een cursus onderhandelingstechnieken staat op het curriculum. Al te vaak laten terroristen zich afzetten door hun opdrachtgevers. Hun families blijven dan achter met een geit en een citytrip naar Mekka. ‘Als je voor een zelfdoding maar vier maagden krijgt, dan moet je meteen inzien je dat je opdrachtgever niet kosjer is’, zegt de docent.

De studenten krijgen ook heel wat achtergrondinfo mee, die hen moet toelaten hun aanslagen beter in te kleden. Zo leren ze bijvoorbeeld aangepaste muziek te gebruiken, zoals het nummer ‘Boum‘ van Charles Trenet of ‘Boom Boom Pow‘ van The Black Eyed Peas. Zoiets levert altijd een goede anekdote op, wat de media-aandacht voor de aanslag vergroot.

Ook onderhandelingstechnieken worden aangeleerd. Als je voor een zelfdoding maar vier maagden krijgt, dan moet je meteen inzien dat je opdrachtgever niet kosjer is

De richting blijkt populair. 450 kandidaten probeerden zich al in te schrijven, maar na een selectieproef zullen er slechts dertig worden uitverkoren. Kleine klassen zijn belangrijk voor de individuele begeleiding van de studenten en de interactie met de proffen, besluit Mahmoui. ‘We willen geen ex-cathedra-onderwijs zoals in de jaren tachtig.’