Onder het vuurwerk worden heel wat goede voornemers gemaakt. Vaak blijft daar een dag later al niets meer van over.

Wereldwijd reeds 4.915.712 goede voornemens gebroken

Over de hele wereld zijn op de eerste dag van het jaar bijna vijf miljoen goede voornemens verbroken. Dat meldt Transparency International, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van corruptie en woordbreuk.

In eigen land verbraken reeds 7.416 mensen hun kersverse goede voornemens, waarvan 173 in het eerste uur van het nieuwe jaar, zo blijkt uit het rapport van Transparency International. De Rechtzetting kwam zelf enkele zondaars op het spoor. Zo verbrak een groep feestvierders in Zellik haar goede voornemen om café Chenou dit jaar níét onder te kotsen tijdens de nieuwjaarsnacht. Amper een dik halfuur na de jaarsovergang begon Eli P. uit Leuven over te geven, nog wel tegen de antieke flipperkast van cafébaas Willy Dessein. ‘Mijn goed voornemen is dat ik die gasten hier niet meer binnenlaat op oudejaar’, zuchtte Dessein. ‘Maar dat zei ik vorig jaar dus ook.’

Volgens Transparency International betreffen goede voornemens vooral beloftes aan zichzelf, zoals stoppen met roken of eetgewoonten veranderen. ‘Mensen zouden hun levenskwaliteit substantieel kunnen verbeteren als ze hun eigen goede voornemens zouden nakomen’, meldt de organisatie. ‘Vreemd genoeg lijkt de moderne mens niet geneigd zorg te dragen voor zichzelf.’

In de aanloop naar oudejaar peilde Transparancy International naar de goede voornemens die mensen zoal maken. Opvallend: 20 procent van de vrouwen van boven de 55 jaar neemt zich voor om eindelijk op te komen voor hun rechten tegenover hun autoritaire echtgenoot. ‘Maar na de eerste confrontatie wordt dat voornemen meestal meteen weer in de koelkast gestoken’, weet Transparency International.

In Dubai had callcentermedewerker Amar B. zijn goede voornemen verwoord in een afscheidsbrief: Amar zou zijn waardigheid bewaren en niet gillen als hij van de Burj Khalifa-toren (828 meter) zou springen. Om klokslag middernacht nam hij de sprong, maar reeds na twee seconden verbrak hij op beschamende wijze zijn voornemen, meldde een lokale tv-zender. ‘Getuigen dachten dat er een meisje naar beneden viel. Maar het was een man.’

Vaak is er echter ook sprake van overmacht, stelde Transparency International vast. In de IJslandse hoofdstad Reykjavík had Halldor M. zich bijvoorbeeld voorgenomen om voortaan zijn kleren aan te houden op café, hoe dronken hij ook zou zijn. Dat was echter buiten zijn – eveneens beschonken – vrienden gerekend: zij trokken zijn broek naar beneden toen Halldor met een jongedame stond te flirten. Zo ging de IJslander alsnog met de billen bloot.

‘Vreemd genoeg lijkt de moderne mens niet geneigd zorg te dragen voor zichzelf’

In Brazilië zag de tienjarige Lucas G. zijn goede voornemen verhinderd door degenen die hem net op het rechte pad zouden moeten brengen. Lucas, opgegroeid in de sloppenwijk Alto Azul, had zich voorgenomen om te kappen met de drugsbende waar hij al sinds zijn zevende deel van uitmaakte en voortaan voor zijn zieke moeder te zorgen. Tijdens nieuwjaarsnacht hield de politie echter een razzia in de krottenwijk, waarbij Lucas een dodelijke wonde opliep aan het aangezicht. ‘Wij hebben Lucas wel geholpen om het eerste deel van zijn goede voornemen uit te voeren’, zei een woordvoerder van de politie.