Witsel heeft de winterstop nodig om uit te rusten. Toen hij vernam dat de voetbalbond nieuwjaar veertien dagen wil uitstellen, lokte hij een schorsing uit.

Voetbalbond wil nieuwjaar veertien dagen uitstellen

Alex Witsel heeft zijn schorsing van dit weekend bewust uitgelokt omdat hij moe is en rust nodig heeft. De voetbalbond was immers van plan nieuwjaar veertien dagen op te schuiven om de matchen in te halen die door het winterweer zijn uitgesteld.

De commentaren op de vierde rechtstreekse rode kaart uit de carrière van Standard-speler Axel Witsel waren deze week niet mals. ‘Hij zal het nooit leren’, luidde het. Een tweede geval Wasilewski was in de maak. Gisteren reageerde de Luikse interimkapitein voor het eerst. En wat blijkt? Witsel wist heel goed wat hij deed. Meer zelfs, hij was op zoek naar een paar speeldagen schorsing. Hij deed dat om de Voetbalbond, die dit jaar nieuwjaar veertien dagen wil opschuiven, voor te zijn. 

Volgens Witsel en Standard denkt de kalendercommissie van de bond eraan om nieuwjaar dit jaar op 14 januari te laten vallen. Zo willen ze de perikelen ten gevolge van het strenge winterweer counteren. Als nieuwjaar twee weken later valt, vangt de winterstop ook twee weken later aan. Tijd die de voetbalbond wil gebruiken om de uitgestelde wedstrijden in te halen.

Aangezien de laatste weken wel meer rare beslissingen werden genomen aan de Houba de Strooperlaan besloot Witsel zijn voorzorgen te nemen. Hij verkocht Renato Neto van Cercle Brugge preventief een doodschop. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden aan Renato. Maar ik ken mijn lichaam, ik heb mijn rust nodig. Als de voetbalbond nieuwjaar echt twee weken wil opschuiven, vrees ik voor de winterstop. Ik kan niet mijn schouderblad breken op commando zoals Steven Defour, dus heb ik een schorsing uitgelokt.’

Noel Almonac, voorzitter van de kalendercommissie, reageert verbaasd dat het voorstel uitlekte. Het was niet de bedoeling nu al te communiceren. Op de Voetbalbond zijn ze er echter van overtuigd de definitieve oplossing voor het kalenderprobleem te hebben gevonden. Nieuwjaar opschuiven heeft voor alle clubs dezelfde implicaties en er verandert niets aan de initiële kalender.

De vraag van KV Mechelen bracht alles in een stroomversnelling. De Maneblussers, die ondertussen vijf matchen minder speelden, staan tiende in de stand. Als ze al hun inhaalmatchen winnen, kunnen ze derde worden. De Mechelaars vroegen de voetbalbond de play-offs veertien dagen later te laten beginnen. Zo zou er tijd zijn om al hun matchen in te halen. ‘Een vraag waar we uiteraard niet op kunnen ingaan’, zegt Almonac. ‘De bond gaat principieel nooit in op een vraag of opmerking van een van zijn clubs. Maar het zette ons wel aan het denken.’ De eigen kalender overhoop halen, is voor de bond geen optie. Rommelen in de realiteit naast het voetbal wel – ook de Fifa beheerst die techniek al jaren. 

Als het systeem werkt, kan kerstvoetbal probleemloos in augustus of september worden gespeeld

Als het systeem van het vooruitgeschoven nieuwjaar werkt, zou het in de toekomst vaker ingezet kunnen worden. Kerstvoetbal kan dan probleemloos in augustus of september worden gespeeld. ‘Een periode in het jaar waarin, zo lieten we ons vertellen door het KMI, de kans op sneeuw veel minder groot is.’