De goede Sint was niet in goede doen dit weekend. 'De economische schade die de heilige aanrichtte, doet het imago van de Kerk alweer geen goed', zegt de vrijzinnige lobby.

Dronken Sinten veroorzaken brokken

Afgelopen weekend veroorzaakten verschillende Sinterklaas-acteurs incidenten. Ook was er een opstootje met opstandige Zwarte Pieten. De schade loopt in de honderdduizenden euro's.

De lijst van weekendongevallen die de federale politie iedere zondagavond verspreidt, wordt gedomineerd door de goedheilig man. Het Sinterklaasfeest vindt officieel pas vandaag plaats, maar het afgelopen weekend trok de kindervriend al door het ganse land – met desastreuze gevolgen.

Zaterdag galoppeerde in Aalter een Sint met zijn paard de E40 op na een Sinterklaasviering in jeugdhuis Kadans. Helaas gaf de acteur zijn rijdier de sporen in de verkeerde richting: hij liet zijn schimmel spookrijden op het derde baanvak richting Brugge. Ter hoogte van Nevele werden ruiter en paard gegrepen door een personenwagen.

‘Door de fenomenale klap raakten het dak en de motorkap van de wagen zwaar beschadigd’, zegt eerste wachtmeester Leon Casteels van de federale politie. ‘Gevreesd wordt dat het motorblok niet meer te herstellen is.’

Het paard in kwestie overleefde het ongeval niet. Het gaat om een merrie van vijf jaar oud met een straatwaarde van 301.635 euro. Voor de eigenaars van het dier, een familie uit Ruiselede, wordt het een vervelende zaak om dat verlies gecompenseerd te zien. ‘De bestuurder was niet verzekerd tegen ongevallen waarbij een dier betrokken is. Die bijkomende verzekering is immers niet bij wet verplicht’, legt Casteels uit.

De bestuurder hoeft echter geen proces te vrezen: de vrouw kan het ongeval niet meer navertellen daar zij geplet werd onder het dak van haar auto. Ze laat zover bekend geen nabestaanden na.

De Sint zelf overleefde het ongeval. De acteur werd door de smak in de lucht gekatapulteerd. Een vangrail brak zijn val. Zijn toestand is ernstig, maar stabiel. ‘De dokters vermoeden wel dat ze al zijn ledematen zullen moeten amputeren, maar de man is buiten levensgevaar’, vertelt Casteels.

In Gent viel zondag een Sinterklaas van het podium van parochiecenter Sint-Paulus. Daarbij brak de acteur zijn staf. ‘Dit is een groter verlies dan je zou verwachten’, deelde uitbater Henry Londerzeel mee op een persconferentie. ‘Het gaat om een vergulde eikenhouten staf die al in ons bezit is sinds 1943. Het houtsnijwerk is uitgevoerd in authentieke art nouveau-stijl. We zijn op zoek naar een houtbewerker die de staf kan herstellen.’

Treurigste Sinterklaasviering

Bij de val brak de Sinterklaas-acteur eveneens zijn nek. Hij zou klinisch dood zijn, maar wordt nog onder observatie gehouden. Een kleuter verloor het zicht toen een twintig centimeter grote splinter van de gebroken staf zich via de oogkas in de hersenen boorde. De ouders van het vier oude meisje spreken van de ‘treurigste Sinterklaasviering uit ons leven’.

In Lier raakte een Sint slaags met een stadsgids die een kerstmuts ophad. Daarbij sneuvelde een venster van het gemeentehuis. In het station van Antwerpen-Zuid werd een Sinterklaas-acteur honderden meters meegesleurd door een trein. Bij het verlaten van de wagon was de cape van de acteur blijven vastzitten tussen de sluitende deuren. Het kostbare gewaad (10.243 euro) scheurde uiteindelijk doormidden nadat het lichaam van de sint was blijven steken achter een waarschuwingslicht. Verder was er geen schade.

Vannacht moest de brandweer van Oostende uitrukken voor een brandende afvalcontainer. Het vuur was overgeslagen naar een bekend visrestaurant. Door de vrieskou was er geen water beschikbaar, en brandde het pand af vóór de spuitgasten de vlammen konden doven. Wel werd de dader even later gevat. Het betreft een achtjarige jongen uit Gistel. ‘Zijn motief was ongeloof. Het kind had van een vriendje te horen gekregen dat de Sint niet echt bestaat’, zegt politiecommissaris Gunter Vanneste. ‘Toen de jongen de Sint interpelleerde, bevestigde die dat hij maar een acteur was. De man is opgepakt wegens oplichting en schrifvervalsing.’

In het Brusselse Noordstation sloegen gisteravond de stoppen door bij twee Zwarte Pieten. Een in Sinterklaas verklede spoorarbeider reed er op zijn paard binnen om de dakloze kinderen een bezoek te brengen, met de Pieten in zijn kielzog. Daarbij vertrappelde zijn rijdier per ongeluk een Nigeriaanse vrouw van wie de economische waarde niet vastgesteld kon worden.

Sint blijft met cape vastzitten tussen deuren wegrijdende trein

Boze collega-asielzoekers probeerden de Sint van zijn paard te sleuren, waarop de Zwarte Pieten hun baas te hulp schoten. Volgens ooggetuigen lieten de acteurs, eveneens medewerkers van de NMBS, zich daarbij betrappen op racistisch taalgebruik. Stomverbaasde asielzoekers riepen daarop terug dat de Pieten ‘zelf negers waren’, waarop het tot een handgemeen kwam.

‘Onze medewerkers, die deze opdracht vrijwillig uitvoerden, werden geprovoceerd door de asielzoekers’, zegt woordvoerder Felicien Metde Penninghen. ‘De politie heeft ons verzekerd dat de asielzoekers, van wie er één ernstige verwondingen opliep aan de galblaas, zo snel mogelijk in de illegaliteit gedreven zouden worden.’

Op de nationale luchthaven van Zaventem ten slotte zag de douane zich een som van 16.361 euro door de vingers glippen. Een Spaanse man die zich vermomd had als Sinterklaas slaagde erin om in zijn mijter een spraakmakende hoeveelheid cocaïne op het vliegtuig te smokkelen zonder uitvoertaksen te betalen. Zijn kompaan, een Marokkaan van Algerijnse afkomst die zich had verkleed als Zwarte Piet, werd wel opgepakt. De man bekende alles, maar werd bij gebrek aan plaats in de gevangenis doorverwezen naar Fedasil.