Etienne Schouppe wilde gisteren niet reageren op de plannen van Haek en Descheemaecker om een koperen standbeeld van hem te maken met gestolen NMBS-leidingen.

‘NMBS-top laat eigen koperleidingen stelen’

De diefstal van koperleidingen bij de NMBS zou het werk zijn van de toplui Jannie Haek en Marc Descheemaecker. Zij willen het koper omsmelten tot een standbeeld voor Etienne Schouppe (CD&V). Het parket van Brussel is een onderzoek gestart.

Jannie Haek en Marc Descheemaecker, respectievelijk de CEO’s van de NMBS-holding en van spoornetbeheerder Infrabel, worden ervan verdacht de koperen bovenleidingen boven de sporen te hebben laten stelen. Sinds de koperprijs zich de laatste jaren op een hoog peil bevindt, wordt de NMBS geconfronteerd met het vervreemden van haar leidingen. Dat veroorzaakte in sommige gevallen onderbrekingen van het spoorverkeer.

Lange tijd werd gedacht dat Roemeense of Albanese daderbendes aan het werk waren, die het koper in Oost-Europa aan kleine industriële bedrijven verkochten. De politie zit één daderbende op de hielen, maar tastte tot voor kort in het duister over de bestemming van het metaal. Vorige week kwam er echter een anonieme tip binnen bij de politie van Brussel die erop wees dat de NMBS het gestolen koper naderhand zélf weer opkoopt, vaak tegen een prijs die hoger is dan de marktwaarde.

De anonieme tipgever claimt dat hij fotomateriaal heeft van zo’n transactie. Daarbij zouden Haek en Descheemaecker in persoon aanwezig geweest zijn. Beiden hadden werkkledij van Infrabel aan, maar staan toch herkenbaar op het beeld, zo beweert een bron bij het Brusselse parket. ‘Wij hebben de foto zelf nog niet gezien, maar de beschrijving ervan door de anonieme tipgever klonk zeer realistisch’, geeft een speurder mee.

Het koperen standbeeld van Etienne Schouppe moet in de tuin van Marc Descheemaecker komen, waar al een marmeren sokkel werd ontdekt

Bij een huiszoeking werd in het tuinhuis van Haek in ieder geval een rol koper aangetroffen ter waarde van 2.374 euro. Het zou gaan om kabels met een diameter die ‘niet geschikt is voor huishoudelijk gebruik’. Waarvoor dient het koper dan wel? Anonieme bronnen binnen de NMBS wijzen erop dat Haek zich al meermaals heeft laten ontvallen dat hij een standbeeld voor voormalig spoorbaas Etienne Schouppe ‘wenselijk’ vindt. ‘Het zou ons niet verbazen dat Jannie H. het koper laat ontvreemden om het daarna clandestien terug te kopen om de transactie derhalve uit de boekhouding te houden’, staat te lezen in een interne nota van de Franstalige spoorbond FNCB.

Overigens is de echtgenote van Haek een kunstenares die matige bekendheid geniet in haar thuisstad Brugge. De Brusselse speurders verwachten in haar atelier een geboetseerd beeld van Schouppe aan te treffen, alsook een verdachte hoeveelheid koperdraad. Maar de onderzoeksrechter in Brugge, Christine Potiez, weigert een huiszoekingsbevel te verlenen. ‘Brugge voert de artistieke onafhankelijkheid hoog in het vaandel’, argumenteert Potiez.

Waar het standbeeld moet komen, is op dit moment nog niet bekend. De redactie wordt er in de wandelgangen wel op gewezen dat het beeld mogelijk voor Descheemaecker bestemd is. ‘Het is algemeen bekend dat Jannie Haek Marc uit de NMBS-groep wil. Een koperen beeld zou dan een mooi afscheidscadeau zijn’, speculeren intimi van Descheemaecker. Overigens zou de baas van Infrabel al een marmeren sokkel in zijn tuin hebben staan. ‘Maar aangezien er bij ons weten geen marmer gestolen is bij de NMBS, vinden wij dat niets verdachts’, luidt het nog bij het Brusselse parket.

Etienne Schouppe was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Zijn kabinet zegt geen weet te hebben van een standbeeld.