Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) ontkent dat ze zich onverdraagzaam opstelt jegens wetenschappers. 'Maar hou jullie bezigheden binnenskamers.' © N-VA

Zuhal Demir: ‘Niets tegen wetenschappers, maar hou het alstublieft privé’

Staatssecretaris voor Armenbestrijding Zuhal Demir (N-VA) ontkent dat ze tégen wetenschappelijk onderzoek is. Alleen betwist ze dat de conclusies ervan moet worden geopenbaard.

Zuhal Demir (N-VA):
‘Ik heb kennissen die weleens aan wetenschap doen en dat zijn heel fijne mensen’

‘Ik heb helemaal niets tegen mensen die aan wetenschappelijk onderzoek doen’, benadrukte Zuhal Demir vanochtend op Radio 1.

Die indruk was nochtans ontstaan nadat de staatssecretaris hard en persoonlijk had gereageerd op de wetenschappelijke conclusies van enkele onderzoekers. De studie gebruikte harde cijfers over het armoedebeleid, maar die waren volgens Demir gekleurd door de politieke overtuiging van de extreem linkse academici.

Geen boodschap

‘We moeten wetenschappelijk onderzoek niet verbieden, maar hou de conclusies dan gewoon voor jezelf’, stelde Demir. ‘De rest van de samenleving heeft er geen boodschap aan. Houd uw bezigheden alstublieft privé.’

Demir zei geen problemen te hebben ‘met de zogenaamde wetenschappelijke methode’.

Voor iedereen leuk

‘We mogen trots zijn dat dat hier zomaar kan in Vlaanderen’, erkende de Limburgse politica. ‘Ik heb zelf kennissen die weleens aan wetenschap doen en dat zijn heel fijne mensen. Maar ik erger me aan de drang van sommigen om hun onderzoek onder ieders neus te schuiven. Die dingen mogen gerust binnenskamers blijven.’

‘Het moet voor iedereen leuk blijven’, besloot Demir. ‘Ieder mag doen in zijn vrije tijd wat hij wil, maar val ons er niet mee lastig. Mijn job wordt er echt niet gemakkelijker op als iedereen met zogenaamde feiten en cijfers staat te zwaaien.”

Dit artikel is eerst verschenen op Het Beleg van Antwerpen.