Flor K., die zichzelf omschrijft als een gematigde ex-rijkswachter, stelt dat de aanslagen van de Bende van Nijvel haaks staan op de waarden van de voormalige rijkswacht. © VRT

Gematigde ex-rijkswachter distantieert zich van Bende van Nijvel

Flor K., een gematigde ex-rijkswachter, laat weten ‘geschokt te zijn door de misdaden van voormalige collega’s’. ‘Ik distantieer mij van de Bende van Nijvel. Er valt heus wel in vrede te leven met ex-rijkswachters.’

Flor K.:
‘Veel ex-rijkswachters kunnen zich niet identificeren met de plegers van die horrordaden’

Ruim dertig jaar dacht hij niets te maken te hebben met de Bende van Nijvel. ‘Maar nu is het tijd om mij ervan te distantiëren’, zegt ex-rijkswachter Flor K.. ‘Burgers hoeven niets te vrezen van oud-rijkswachters. Het is niet omdat sommige voormalige collega’s tientallen onschuldige mensen overhoop schoten dat wij niet in vrede kunnen samenleven met anderen.’

Lange tijd voelde Flor K. geen nood om zich te distantiëren van de Bende van Nijvel. ‘Ik geloofde ruim dertig jaar dat ik niets te maken had met de vreselijke aanslagen op supermarkten’, zegt hij. ‘Maar de recente onthullingen over Chris Bonkoffsky dwingen mij om op de meest krachtige wijze de daden te veroordelen van sommige oud-collega’s.’

‘De moordaanslagen van de Bende zijn gepleegd door sociopaten en staan haaks op de waarden van de voormalige rijkswacht’, stelt Flor K. nog. ‘De wrede gebeurtenissen van de jaren tachtig moet je beschouwen als het werk van gevaarlijke extremisten die opereerden als een sekte. Veel ex-rijkswachters kunnen zich op geen enkele manier identificeren met de plegers van die horrordaden. Ik kan mij niet herkennen in dat soort terrorisme.’