Bob Wellens breekt zich het hoofd over de Catalaanse kwestie, maar vindt maar niet wat hij er nou van moet denken. 'Ik word er gek van.' © Pixabay / Geralt

Schrijnend: man uit Geel (32) vindt maar geen mening over Catalonië

Bob Wellens is de wanhoop nabij. Hij leest alles over het gedoe in Catalonië, maar slaagt er niet in om er een mening over te formuleren. ‘Mijn onverschilligheid is ziekelijk.’

Bob Wellens:
‘Wat is er mis met me? Het kan mij geen reet schelen wie gelijk heeft’

Het is niet dat Bob Wellens (32) uit Geel zijn best niet doet. Al weken buigt hij zich over de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie. ‘Ik lees zowel reportages, nieuwsberichten als opiniestukken’, vertelt hij. ‘Ik sla geen nieuwsuitzending over. En toch ontdek ik maar niet wat ik nu eigenlijk vind van die hele toestand. Ik lig er zelfs niet wakker van.’

Bob noemt zijn onverschilligheid ‘ziekelijk’ en experts beamen dat. ‘In een escalerend conflict is het maar menselijk dat je partij trekt voor één van de partijen’, zegt psychiater Dirk De Wachter (KU Leuven). ‘Het is geen excuus dat je geen hol te maken hebt met die ruzie.’

Eenzaamheid

Bob probeert zichzelf te genezen door nog fanatieker allerlei oeverloze discussies te volgen op Facebook en Twitter. ‘Maar het maakt niet uit. Het kan mij nog altijd geen reet schelen wie er nu gelijk heeft en wie niet. Wat is er mis met mij? Al mijn vrienden posten stellige meningen boven beelden van zelfvoldane kiezers of gewelddadige flikken. Maar mij doet het allemaal geen zak.’

Zijn aandoening vreet aan zijn emotionele welbevinden. ‘De eenzaamheid begint te wegen. Kennissen mijden me, op familiebijeenkomsten vallen er pijnlijke stiltes wanneer mijn mening wordt gevraagd’, zucht Bob.

Professionele hulp

Dat zijn overbuur na een vakantie aan de Costa Brava een Catalaanse vlag aan zijn gevel laat wapperen, maakt Bobs lijden enkel erger. ‘Ik denk eerlijk gezegd dat hij gewoon een supportersvlag van KV Mechelen op haar kant heeft gehangen, maar het kan me niet genoeg schelen er iets van te zeggen.’

Bob schudt het hoofd en laat zijn schouders hangen. ‘Pff. Ik denk dat het tijd wordt om professionele hulp te zoeken. Ik word er gek van.’

Dit artikel is eerst verschenen op Het Beleg van Antwerpen.