Een ontroerde Michel Louwagie en Ivan De Witte danken Anderlecht voor de blijk van liefdadigheid. 'Grote klasse!' © VRT

Anderlecht stort 500.000 euro, AA Gent diep ontroerd door blijk van liefdadigheid

‘Er is nog ethiek in het voetbal’, zegt Ivan De Witte met een snik in zijn stem. Zijn AA Gent kreeg van Anderlecht zomaar 500.000 euro cadeau. ’Zie je wel dat niet alles draait om geld.’

Herman Van Holsbeeck:
‘Zoals je weet, zijn wij geen gestampte boeren’

Van Anderlecht is bekend dat het ethiek hoog in het vaandel draagt, in tegenstelling tot het gewetenloze Club Brugge. Toch zeggen voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie zeer verrast te zijn door de spontane gulheid van de Brusselse club jegens de Buffalo’s.

‘Toen ik vanmorgen naar dagelijkse gewoonte de bankrekening controleerde, kon ik mijn ogen niet geloven’, vertelt Louwagie. ‘Een storting van 500.000 euro! Met als vrije mededeling: “Paars-witte groetjes”. Ik heb meteen mijnheer Van Holsbeek gebeld om hem uitgebreid te bedanken.’

Oprechte voetbalclub

‘Dit is pure liefdadigheid’, zegt De Witte met tranen in de ogen. ‘Het is fantastisch als je concurrenten een dergelijk respect opbrengen. We zullen dit gebaar nooit vergeten. Bedankt, Anderlecht, grote klasse! Er is nog ethiek in het voetbal. Zie je wel dat niet alles draait om geld.’

‘Ach ja, het klopt dat we Gent geen cent hadden moeten betalen voor Hein Vanhaezebrouck’, erkent Herman Van Holsbeeck. ‘Maar zoals je weet, zijn wij geen gestampte boeren.’

De meeste waarnemers weten al langer dat het Brusselse voetbalinstituut de meest ethische en oprechte voetbalclub is van België – en wellicht ook van Europa. Anderlecht kan bogen op een lange voorgeschiedenis van mooie gestes, ook tegenover scheidsrechters.