Carl Devos waarschuwt dat een populist de macht kan grijpen aan de UGent. 'Als het nodig is, stel ik me kandidaat.' © Michiel Hendryckx

Carl Devos: ‘Baan vrij voor extreem rechtse populist als rector UGent’

Nu de rectorstrijd aan de Universiteit Gent muurvast zit, ligt de weg open voor een extreem rechtse populist. ‘Als er niets gebeurt, dreigen we net als Leuven een dictatuur te worden’, vrezen ingewijden.

Anne De Paepe:
‘We hebben de laatste jaren te veel zwakke figuren gezien aan de top.’

Kandidaat-rector Guido Van Huylebroeck laat weten dat hij liever de hele universiteit jarenlang blokkeert dan toe te geven dat hij smadelijk heeft verloren. Zijn tegenkandidaat Rik Van de Walle slaagt er immers evenmin in een tweederdemeerderheid te behalen.

Van de Walle blijft hopen op een definitieve kentering. ‘De loge is momenteel bezig met het benaderen van de extra 6 procent professoren die nodig zijn om mijn verkiezing veilig te stellen, maar het aanwervingsprocédé vergt tijd’, zucht Van de Walle. ‘Wellicht raakt dat vóór de vijfde stemronde niet rond. Wie weet wat de katholieken tegen dan weer uit hun mouw schudden?’

‘We hebben de laatste jaren te veel zwakke figuren gezien aan de top. Dat is nefast voor onze uitstraling’, zegt huidig rector Anne De Paepe, die zich uit vrees voor represailles van de loge, Optima, regeringscommissaris Yannick De Clercq en het bisschoppelijk college niet opnieuw kandidaat wenste te stellen. ‘De nieuwe rector moet sterk in zijn schoenen staan. De druk is enorm, je moet daarmee om kunnen.’

Karakterieel figuur

Twee Vlaamsgezinde proffen suggereren gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA) als reddende engel, maar die kan zich geen kandidaat stellen. De Kamervoorzitter-Telenetconsulent is immers ook al lid van het bestuurscollege, een functie die niet cumuleerbaar blijkt met het rectorschap.

Politicoloog Carl Devos het gevaar voor een extreem rechtse populist niet denkbeeldig. ‘Mensen zijn het beu dat er in achterkamertjes wordt beslist over hun toekomst. Ze voelen zich niet langer vertegenwoordigd door de loge en de christendemocratische zuil. De huidige keuze beperkt zich tot een kandidaat van het establishment en een karakterieel figuur, beiden bovendien omgeven door een zweem van schandalen.’

Eender welke boosaardige populist zou daarom een serieuze kans maken om te winnen en de proteststemmen binnen te halen, voorspelt Devos. ‘Kijk maar naar de Amerikaanse verkiezingen, de Brexit en de opmars van Marine Le Pen in Frankrijk.’ Ziet hij een uitweg uit de impasse? Devos knikt: ‘Misschien stel ik mezelf wel kandidaat.’