Een gewiekste Donald Tusk sust de gemoederen: 'De Turken hebben niets meer te zeggen in Europa sinds de smadelijke nederlaag bij het Beleg van Wenen in 1683.' © Jonas Steinhöfel

Donald Tusk: ‘EU gaat niet in op provocaties van verantwoordelijken Armeense genocide’

In een gezamenlijke verklaring hebben de Europese leiders bevestigd dat ze het conflict met Turkije niet op de spits willen drijven. ‘We hopen de relaties met het Ottomaanse Rijk snel normaliseren.’

Donald Tusk:
‘De Turken in de EU hebben zo al een kort lontje en lange tenen, en moeten niet verder worden opgehitst'

De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over een gemeenschappelijk standpunt ten aanzien van Turkije. ‘De EU benadrukt dat Turkije geen zeggenschap meer heeft in Europa sinds de opeenvolgende Balkanoorlogen en het algemene morele, culturele en militaire verval na de smadelijke nederlaag bij het Beleg van Wenen in 1683’, sprak de pas herkozen president Donald Tusk zalvende taal.

Tusk benadrukte dat verwijzingen naar het verleden nooit tot constructieve oplossingen leiden. ‘We betreuren dat de nazaten van de plegers van de Armeense genocide zich verlagen tot het misbruiken van de geschiedenis om de gemoederen te beroeren. De Europese leiders wensen niet in te gaan op dergelijke provocaties.’

Zieke man aan de Bosporus

‘President Erdogan moet goed beseffen dat de Europeanen de Turken vooral kennen van de lamentabele prestaties van hun nationale voetbalelftal en van de grootschalige fraude met Brusselse pita-producten. Mocht de zieke man aan de Bosporus werkelijk een aangenaam, voorspoedig en democratisch land zijn, dan zouden er vandaag geen miljoenen Turken in de EU wonen’, knipoogde Tusk.

De Pool maakte zich sterk dat de EU niet zal toestaan dat de goede relaties met EU-onderdanen van Turkse afkomst worden verstoord door populistische, racistische en veralgemenende uitspraken. ‘De meeste van die gasten hebben sowieso al lange tenen en een kort lontje, ze hebben het echt niet nodig om nog extra opgehitst te worden’, zuchtte Tusk.

‘We hopen dat de sereniteit en het gezond verstand nu terugkeren en dat de relaties met de sultan van het Ottomaanse rijk snel normaliseren’, besloot de Europese president.