Een smerige chiropractor zit met zijn tengels aan een onschuldige vrouw. De roep om een verbod op chiropraxie wordt almaar luider. © Andreas Bohnenstengel

Chiropractors kraken artsenpraktijk in Gent: moet chiropraxie worden verboden?

In Gent heeft een groep chiropractors het huis van een echte arts gekraakt. Ze hebben alle conventionele apparatuur verwijderd. Politieke partijen roepen op om chiropraxie onmiddellijk te verbieden.

Richard Armagneau:
‘Mijn praktijk wordt gebruikt voor onbewezen en vrijwel oncontroleerbare behandelmethoden’

Chiropractors hebben een huis gekraakt in de Holstraat in Gent. Het huis is eigendom van een dokter die voor twee weken op vakantie was in Thailand. De krakers hebben alle conventionele apparatuur van de arts verwijderd, enkel de behandelingstafels hebben ze laten staan. De diploma’s en onderscheidingen van de dokter hebben ze aan de muur laten hangen. ‘Als trofee en om patiënten vertrouwen in te boezemen’, grijnst een chiropractor die een paar tanden mist.

De chiropractors maken gebruik van de nutsvoorzieningen waarvoor dr. Richard Armagneau de facturen betaalt. Via een app op zijn smartphone moet hij machteloos toezien hoe zijn praktijk gebruikt wordt om onbewezen en vrijwel oncontroleerbare behandelmethoden toe te passen. ‘Meer nog dan de schending van mijn eigendom veracht ik dat deze mensen medisch-fysiologisch onzinnige ideeën te koesteren’, maakt Armagneau zich boos in een post op Facebook.

Wolven

In België zijn chiropractors erkend als zorgverleners in de eerstelijnszorg. Dat is aanhangers van evidence based medicine al langer een doorn in het oog. ‘Gedaan met chiropraxie te toleren. Onmiddellijk verbieden!’, zeggen N-VA en Open Vld nu. ‘Het is waar!’, huilen alle andere partijen mee met de wolven. Vermoedelijk wordt er ten vroegste tegen 2026 een wetsvoorstel ingediend en afgekeurd.

De advocaat van de arts verklaart dat zijn cliënt gebukt gaat onder de stress, zijn wervelkolom is zodanig geblokkeerd dat hij een bezoek aan een kraker overweegt.

Dit artikel is eerst verschenen op De Facebode.