Schepen Filip 'Flosj' Watteeuw denkt dat buren weer met elkaar zullen spreken als het verkeer tot stilstand komt door de flosjen. 'Hoe minder verkeer, hoe meer attractiepark!' © Groen

Filip Watteeuw hangt flosj in Gentse straten: ‘Om mobiliteitsplan aangenamer te maken’

Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) gaat flosjen ophangen om de ellende van het nieuwe circulatieplan te verzachten. N-VA is tegen en eist een referendum.

Filip Watteeuw:
‘Wie de flosj pakt, mag een extra rondje langs de stadsring maken’

Het nieuwe circulatieplan zal niet alleen hele wijken afsluiten van de buitenwereld, straten in stukken knippen en pleinen omtoveren in roodgeverfde nachtmerries, er is ook plaats voor vrolijkheid. Het Gentse stadsbestuur heeft beslist om op verkeersknooppunten kermisflosjen op te hangen.

‘Die moeten de eerste maanden van het circulatieplan aangenamer maken. Ik hoop dat de flosjen de ellende voor de Gentenaars verzachten’, zegt Filip Watteeuw. ‘Wie de flosj pakt, mag een extra rondje langs de stadsring maken.’

Leefbaarheid van automobilisten

Een proefproject in de Abrikoosstraat lijkt alvast gunstig uit te draaien. ‘Fuck gast, rijd eens door! Ge moogt hier dertig!’, roept buurtbewoner Bert D.G. naar een bejaarde voorligger. ‘Ik wil die flosj!’ Watteeuw slaat het vredige tafereel gade met een glimlach. ‘Dankzij de flosj spreken buren weer met elkaar’, observeert hij. ‘Hoe minder verkeer in Gent, hoe meer attractiepark!’

Oppositiepartij N-VA is niet te spreken over de introductie van de flosjen. ‘Dit is het fatsoen voorbij. Hoe kunnen bestuurders nog comfortabel door de straten cruisen als er overal flosjen in de weg hangen? De leefbaarheid van automobilisten komt ernstig in het gedrang’, meent fractieleidster Elke Sleurs. De partij wil dat de Gentenaar zich in een referendum uitspreekt over de flosjen. ‘Met ons geen vrolijkheid op straat!’, belooft Sleurs.