De gecoördineerde aanval op zijn aars bezorgde de koning veel leed, getuige daarvan zijn verkrampte gelaat. © VRT

Islamitische Staat eist pijnlijke aambeien koning Filip op

Terreurgroep IS heeft de bloedige aanslag op het zitvlak van de Belgische vorst opgeëist. De aambeien die koning Filip zoveel pijn bezorgen, zijn het werk van één of meer geradicaliseerde daders.

Islamitische Staat:
‘Wij beloofden de westerse leiders om hen te treffen waar het pijn doet’

Al enige tijd zijn er vermoedens dat aambeien een gecoördineerde aanval pleegden op de koninklijke aars. Dat koning Filip onlangs overschakelde op een glutenvrij dieet bevestigde de geruchten enkel. Sindsdien tastten rechercheurs in het duister over de vermoedelijke daders. Tot nu.

Via haar persagentschap Amaq eiste IS de aanslag op het royale zitvlak op. ‘Wij beloofden de westerse leiders om hen te treffen waar het pijn doet. Awel, bij Allah, ge zult het voelen ook!’, triomfeerde een woordvoerder.

Met allerlei overvloedige feestmenu’s in het vooruitzicht verhoogde het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, het nationale dreigingsniveau voor aambeien van 2 naar 3. Voor leden van de federale regering gaat het zelfs van 3 naar 4. ‘Dat betekent dat er zeer concrete aanwijzingen zijn dat er aambeien in aantocht zijn’, kreunt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De vorst werd opgenomen in het ziekenhuis, zijn toestand is stabiel. Hij kan alweer zelfstandig een lakei verzoeken zijn achterwerk af te kuisen.

UPDATE

Getuigen melden dat ook prins Laurent met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Om zijn anus te beschermen tegen een IS-aanslag zou de prins een betonblok hebben gebruikt. Die wordt nu operatief verwijderd.