Vreedzaam ligt Renaat Verpoest te knetteren in de haard, kinderen Steffie en Andy genieten van de warmte. 'Zie onze pa hier liggen, zo gaat hij zijn centen nooit weerzien.' © Predi/ Byronv2

Hartverwarmend: wanhopige Arco-coöperant steekt zichzelf in brand en zorgt voor gezelligheid in huis

Gedreven door wanhoop heeft Renaat Verpoest (57) uit Heusden-Zolder zichzelf in brand gestoken. Dankzij het annuleren van de Arco-waarborg genieten zijn gezinsleden nu van een gezellig haardvuur.

Dochter Steffie:
‘Moeilijk om een gezellig knetterend vuurtje te weerstaan, zelfs al ligt je eigen vader erin te smeulen’

De haard brandt bij de familie Verpoest. In de vlammen liggen geen houtblokken, maar de resten van huisvader Renaat. Toen die vanmiddag vernam dat het Europees Hof van Justitie de Arco-waarborg had geschrapt, sloegen zijn stoppen één voor één door.

‘Al sinds 2012 ging Renaat trouw protesteren tegen het ACW en de christendemocratische ministers’, zegt weduwe Irma (53), met haar voeten op een bankje lekker dicht bij de haard. ‘Hij timmerde al zijn protestbordjes zelf. Maar daarjuist gooide hij al zijn plakkaten op een hoop, stak ze in brand en…’

De stem van Irma stokt, oudste zoon Andy (29) neemt over. ‘Zie onze pa hier nu liggen’, schudt de jongeman het hoofd. ‘Nu gaat hij zijn centen nooit nog weerzien.’

Thee drinken

‘Toen we zijn lichaam ontdekten, was er paniek’, geeft dochter Steffie (26) toe. Gelukkig kon het gezin de verschillende fasen van het rouwproces snel achter zich laten. ‘Drie minuten leefden we in ontkenning, toen waren we enkele seconden boos en opstandig, vervolgens trof neerslachtigheid ons en nog vóór we toe waren aan aanvaarding, zaten we rond de haard thee te drinken. Het is zeer moeilijk om te weerstaan aan een gezellig knetterend vuurtje, zelfs al ligt je eigen vader erin te smeulen.’

‘En toch blijf het ergens droevig’, zucht Irma. ‘Was Renaat er nu maar bij om van z’n eigen gezellige warmte te genieten.’