Een glutenvrij dieet is gevaarlijker dan veel mensen denken. Tegen alle verwachtingen in kun je er erg dood van gaan. © Nick Mustoe

Hoe gezond is een glutenvrije woestijn? Onze redactrice probeerde het en nu is ze erg dood

Het leek een leuk idee: leeft een mens gezonder in een glutenvrije woestijn? Onze redactrice nam de proef op de som. Ze liet zich droppen in de Sahara en nog geen dag later stierf ze. Niet doen dus.

Als noodrantsoen gaven we haar één reep gluten- en lactosevrije chocolade mee

De glutenvrije epidemie heeft Laken bereikt: zelfs koning Filip liet zich besmetten door de hype en schrapte alle gluten uit zijn dieet.

‘Dat is erg gezond’, merkte onze lifestyleredactrice Sam Maeters op. Dus stelden wij een experiment voor waarbij zij helemaal mocht ontgiften in een volstrekt glutenvrije omgeving. Een woestijn bijvoorbeeld.

Dagenlang deed Sam research op allerlei internetfora waar angstige trienen elkaar tips geven over diëten waar nauwelijks nog voedingsstoffen in zitten. ‘Ik heb het meest glutenvrije stukje Sahara ontdekt in het zuiden van Algerije’, kondigde Sam aan. ‘Boek maar een vlucht!’

Een vlucht boeken deden we. Boven een landschap vol glutenvrije zandduinen schopte de piloot zijn passagier uit het vliegtuig. Als noodrantsoen hadden we haar één reep gluten- en lactosevrije chocolade meegegeven.

Het heeft niet mogen zijn. Bij een controlevlucht een dag later vertoonde Sam al geen tekenen van leven meer. We hebben haar overblijfselen dan maar aan de wetenschap geschonken.

Tegen alle verwachtingen in mag het besluit duidelijk zijn: in een omgeving zonder gluten overleef je niet.