Een Gentse flik kent zijn plaats in de privacywetgeving en wendt correct het hoofd af wanneer hij een wagen nadert. © FaceMePLS

Privacycommissie: ‘Flikken moeten ogen sluiten voor nummerplaten’

Politieagenten die naar nummerplaten kijken, schenden de privacy van passerende automobilisten. Dat oordeelt de Privacycommissie na een vernietigend arrest van het Hof van Cassatie.

Privacycommissie:
‘Agenten mogen met afgewend hoofd een foto nemen en achteraf machtiging vragen’

Het oordeel van het Hof van Cassatie is duidelijk: de nummerplaat behoort tot de privésfeer. Dat betekent dat flitscamera’s uw nummerplaat niet mogen registreren als u te rap rijdt, maar evengoed dat ook politieagenten uw kentekenplaat niet mogen zien. ‘Want dan bestaat het risico dat zo’n agent die informatie onthoudt en in de databank invoert’, waarschuwt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie.

In een richtlijn die alle politiekorpsen zullen ontvangen, hamert de Privacycommissie erop dat agenten de ogen moeten sluiten of het hoofd moeten afwenden zodra een nummerplaat in hun gezichtsveld verschijnt. ‘Kijken mag enkel wanneer zij ons eerst een machtiging hebben gevraagd’, verduidelijkt Debeuckelaere.

Gummiknuppel

De Privacycommissie beseft dat dat enige rompslomp met zich meebrengt. ‘Daar bestaat een elegante oplossing voor. Agenten mogen met afgewend hoofd een foto nemen en achteraf machtiging vragen’, legt Debeuckelaere uit. ‘Krijgen zij de machtiging, dan mogen ze de foto’s op het geheugenkaartje bekijken, in de hoop dat de overtreder op de foto staat.’

Om het risico op schending van de privacy verder te minimaliseren stelt Debeuckelaere voor om vooral flikken aan te werven die niet de mentale capaciteiten hebben om een volledige nummerplaat te onthouden. ‘Daar zijn we nochtans al een paar decennia mee bezig’, stipt een medewerker van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan. ‘De ideale agent heeft het verstand van een gummiknuppel.’