Enkele rechters in galatoga op een feest. Volgens N-VA circuleerden er vrijelijk partijkaarten van PS en sp.a. © Christian Baggaratzi / CC BY-NC 2-0

Shockerende beelden: rechters roepen ‘Méér, méér Syrische gezinnen!’

N-VA verspreidt een filmpje waarin een zaal vol rechters 'Méér, méér Syrische gezinnen!' scandeert. Volgens de partij bewijzen de beelden dat rechters wereldvreemde activisten zijn.

Cassatievoorzitter
Jean de Codt:
‘Willen jullie minder of meer Syrische gezinnen? Meer? Dan gaan we dat regelen’

Er zijn beelden opgedoken van een gezellige avond in een Brussels etablissement die de rechterlijke macht in verlegenheid brengen. In een kelderzaal vol rechters neemt Jean de Codt, voorzitter van het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege, het woord.

‘Willen jullie minder of meer Syrische gezinnen?’, vraagt de Codt aan zijn ambtgenoten. ‘Méér, méér, méér!’, scandeert de zaal.

‘Dan gaan we dat regelen’, belooft de Codt.

Waar en wanneer de beelden zijn opgenomen, is niet bekend. Aan de muren van de kelder hangen foltertuigen met softerotische karakteristieken. Het kunnen evengoed landbouwwerktuigen zijn van een paar eeuwen geleden. Sommige rechters lijken een galatoga van latex te dragen. Door de slechte belichting is het allemaal niet duidelijk. Volgens de N-VA circuleerden op de avond vrijelijk partijkaarten van PS en sp.a. ‘Mogelijk om cocaïne in lijntjes te verdelen’, suggereert een anonieme partijwoordvoerder.

Zesduizend N-VA-leden tekenden reeds een petitie om de wereldvreemdheid en het activisme van de rechters aan te klagen. De N-VA eist dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt. Volgens de rechters is het echter niet aan de politiek om te oordelen over de rechterlijke macht. ‘Knettergekke rechtsstaathaters’, sneerde de Codt.

‘Ik steun Theo’, kreunt een masochistische sm-rechter wanneer een kaalgeschoren beul van de uitvoerende macht hem de duimschroeven aandraait.