Een ethische hacker met de kenmerkende moraliserende ringbaard. Met hun goede bedoelingen ontzeggen ethische hackers het publiek een leuke brok entertainment. © Ben Ostrowsky

Ethische hackers kraken website Theo Francken en downloaden visum voor Syrisch gezin

Hackers konden visa downloaden van de website van Theo Francken. Francken dreigt de hackers voor de rechter te slepen, maar daar moet de rechterlijke macht eens goed om lachen.

Inti De Ceukelaire:
‘Gebruik gemaakt van gat in de redenering van Theo Francken om zijn website te kraken’

Het epische gevecht tussen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en een kransje wereldvreemde rechters kent niet de heroïsche climax waar het publiek recht op heeft. Ethische hackers kwamen tussenbeide, kraakten de website van de N-VA’er en downloadden de visa waarmee een Syrisch gezin naar België kan reizen.

Eén man tegen het verrotte systeem: de tweestrijd komt er mooi niet.

Ethische hackers zijn mensen die om de een of andere reden goed trachten te doen en daarvoor computers gebruiken. Francken is het jongste slachtoffer van hun gefoefel.

‘Wij hebben slechts gebruik gemaakt van een gat in de redenering van Theo Francken om zijn website te kraken’, zegt ethisch hacker Inti De Ceukelaire. ‘Het was kinderspel. Iedere mongool met het verstand van een tafelpoot ziet de denkfout die Francken maakt. Zo wordt het voor ons wel erg gemakkelijk.’

Francken apprecieert de ingreep niet. ‘Mijn partij had net een verhaallijn uitgestippeld waarbij ik als stoere Rambo de gerechtsgebouwen zou uitmesten’, klaagt hij. Hij overweegt de hackers te dagvaarden en hoopt dat een rechter ze dwingt de visa weer up te loaden.

In de wandelgangen der Belgische justitiepaleizen klinken de holle tonen van hoongelach.