Johan Van Overtveldt is getroffen door een zeldzame aandoening die vooral ministers van Financiën treft. © N-VA

Rekenfouten Van Overtveldt medisch verklaard: hypercalculie

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) komt met een verklaring waarom hij inkomsten systematisch blijft overschatten, tot ergernis van zijn coalitiepartners. Die is medisch, zo blijkt.

Johan Van Overtveldt:
‘Cijfers doelbewust manipuleren? Zo zit ik niet in twee’

Nadat ook de Europese Commissie hem op de vingers had getikt, kon Johan Van Overtveldt niet meer ontkennen dat hij een probleem had met cijfers. De huisarts stuurde hem door naar een specialist; allerlei tests en een uitgebreide analyse brachten aan het licht dat de minister van Financiën lijdt aan hypercalculie.

Dat is een variant van dyscalculie die bij gewone mensen uiterst zeldzaam is, maar vooral ministers van Financiën en Begroting lijkt te treffen. Patiënten kunnen getallen correct registreren en interpreteren, maar overdrijven stelselmatig bij reproductie of mondelinge weergave.

De minister was de kritiek op zijn geklungel met cijfers grondig beu en is blij dat er een medische oorzaak kan worden aangetoond. ‘Zie je wel dat ik niet gewoon incompetent ben’, glimlacht de N-VA’er. ‘Of dat ik de cijfers doelbewust manipuleer. Zo zit ik niet in twee.’;

Van Overtveldt, die een verleden heeft als hoofdredacteur van Trends, staat er een beetje van te kijken dat zijn aandoening nu pas vastgesteld werd. ‘Ik vijf binnenkort mijn 63ste verjaardag’, blaast hij.

Zal hij nu overstappen naar een departement waar cijfers minder essentieel zijn, zoals Economie of Defensie? ‘Ik ben er nog niet uit, maar ik negen dat niet onmogelijk. Eind deze maand, uiterlijk op 31 november, neem ik daarover een beslissing.’

Politici uit meerderheid en oppositie wensen Van Overtveldt een spoedig herstel.