Zonder hem bij naam te noemen wrijft professor Balu de CD&V-voorzitter charismatisch leiderschap aan. © CD&V

Professor Balu: ‘Beke manipuleert CD&V als charismatische goeroe’

De Vlaamse christendemocraten worden onderdrukt en gemanipuleerd door een goeroe met een twijfelachtige reputatie. Dat beweert professor Balagangadhara Rao Balu (UGent) over Wouter Beke (CD&V).

In een visioen dat hij door zijn discipelen van de vakgroep Vergelijkende Cultuurwetenschappen liet optekenen, heeft professor Balagangadhara Rao Balu brandhout gemaakt van de leidinggevende kwaliteiten van Wouter Beke. De wetenschapper heeft geen enkel vertrouwen meer in de partijleider van CD&V, die zijn getrouwen emotioneel afhankelijk van hem zou maken.

Professor Balu:
‘Hij laat zich omringen door labiele mensen die vatbaar zijn voor retoriek’

‘De kleine man met het brilletje laat zich omringen door labiele mensen die psychologisch erg vatbaar zijn voor zijn retoriek en charismatische invloed. Zoals Joke Schauvliege en Servais Verherstraeten’, aldus het visioen.

‘Op een manier die voor rationeel denkende mensen nauwelijks te vatten is, dansen de CD&V-leden naar de pijpen van hun charismatische goeroe. Ze zijn er heilig van overtuigd dat alles wat hij zegt juist en waar is, terwijl hij zelden duidelijke uitspraken doet. Hij bedient zich meestal van wollige clichés die de toets met onze westerse academische normen niet doorstaan’, stelt de Indiase professor.

Het Gentse ex-Kamerlid Sarah Claerhout is één van de weinige CD&V'ers die erin geslaagd is om zich los te rukken van de invloed van Beke. ‘Na enkele mislukte pogingen is het mij eindelijk gelukt’, blaast ze. ‘Ik houd niet van hysterische mensen die blindelings hun goeroe achterna hollen. Ik vind dat onwetenschappelijk.’