Louis Tobback blijft discreet over de afzender van zijn brief: 'Ik ga niet verkondigen dat State Grid gelinkt is aan de Communistische Partij.' © Filip Naudts

Ook Tobback krijgt anonieme brief: ‘Beschik over nieuwe centen. Ik bedoel, informatie’

Louis Tobback (sp.a) is niet onder de indruk van de brief die Bart Tommelein (Open Vld) heeft ontvangen. ‘Ook ik heb een brief gekregen, maar ik ga er niet mee staan zwaaien, of de inhoud zou eruit dwarrelen.’

De Leuvens burgemeester haalt zijn neus op voor de Vlaamse minister van Energie. Een anonieme brief deed Bart Tommelein van gedacht veranderen. Plots is hij ertegen dat het Chinese staatsbedrijf State Grid een deel van distributienetbeheerder Eandis koopt, terwijl hij als Oostends gemeenteraadslid nog vóór de deal was. ‘Ondertussen ben ik omringd door mensen met meer verstand’, verklaarde Tommelein zijn bocht.

Louis Tobback:
‘Ik zal de nieuwe materie wijs beleggen, enfin, gebruiken’

‘Lulkoek’, reageert Louis Tobback. ‘Ook ik heb een brief ontvangen, maar ik ga er niet mee staan zwaaien, of de inhoud zou eruit dwarrelen. Door die brief blijf ik nog méér bij mijn gedacht. Neen, ik ga niet aan uw neus hangen wat erin staat, ik respecteer het briefgeheim. Laat ik het erop houden dat ik beschik over nieuwe centen. Ik bedoel, nieuwe informatie. Gevoelige materie die ik wijs zal beleggen, enfin, gebruiken.’

Tobback zegt niet te willen onthullen wie de afzender van zijn brief is. ‘Bart Tommelein mag toeteren zoveel hij wil dat de de Staatsveiligheid gelinkt is aan de Belgische overheid, maar ik ben discreet. Mij zult u niet horen verkondigen dat State Grid banden heeft met de Communistische Partij en het Chinees leger.’