Hilde Crevits hoopt dat Allah de knoop doorhakt. 'Maar we krijgen Hem niet aan de lijn.' © CD&V

Imamopleiding boven- of onderaan in het watervalsysteem? ‘Allah weet het ook niet’

De discussie over de academische opleiding van imams blijft aanslepen. Ook Allah werd geconsulteerd, maar Hij houdt zijn antwoord in beraad. ‘Ik hoop dat de Almachtige een beetje opschiet’, zegt Koen Geens.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) willen werk maken van een Vlaamse opleiding voor imams, maar de discussie is gestrand in theologische verwikkelingen.

Bronnen dicht bij dossier zeggen dat het nog even kan duren voor Allah zich uitspreekt

‘Als minister wil ik mij niet moeien met de concrete invulling van de opleiding, maar ik moet die wel een plaatsje kunnen geven in het watervalsysteem’, zegt Crevits. ‘De exacte wetenschappen staan niet te springen om een imamopleiding in hun midden te verwelkomen, maar je kunt zo’n opleiding moeilijk tussen frivole richtingen als politieke en sociale wetenschappen gooien. Waarom niet bij de taal- en letterkunde of cultuurwetenschappen? De Koran staat toch vol verzen uit een ver land.’

Doordat de moslimgemeenschap zelf verdeeld is, stemden Crevits en Geens toe een onafhankelijke bemiddelaar aan te stellen. ‘Een zekere Allah’, zegt Geens. ‘Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik heb er al veel over gehoord.’

Via tussenpersonen werd de kwestie voorgelegd aan Allah aka God de Vader. ‘We hebben Hem rechtstreeks proberen te contacteren, maar krijgen Hem niet aan de lijn’, merkt Crevits op. Geens zegt vol ongeduld te wachten op een verlossend oordeel: ‘Ik hoop dat de Almachtige een beetje opschiet, want wij hebben niet tot in de eeuwigheid de tijd.’

Bronnen dicht bij het dossier zeggen dat het nog wel even kan duren voor Allah zich over de kwestie uitspreekt. ‘Het is een beetje jammer dat er geen profeet meer rondloopt, anders konden we hem vragen hoe het nu zit’, zucht een imam.