Doordat Jeroen Piqueur van fraude wordt beticht, kan hij rekenen op de steun van zelfstandigen en bedrijfsleiders, een interessant publiek voor N-VA. © VRT

Jeroen Piqueur (Optima) neemt Kamerzitje Hendrik Vuye over

De N-VA heeft een oplossing gevonden voor het probleem-Vuye. Jeroen Piqueur, die overstapt van Optima, gaat het ongehoorzame Kamerlid vervangen. ‘Dankzij Jeroen scherpen we ons sociaal-economische profiel aan.’

De politieke carrière van Hendrik Vuye (N-VA) zit erop, de professor staatsrecht mag het weer voltijds gaan uitleggen aan de universiteit. Ondernemer Jeroen Piqueur neemt zijn plaats in het halfrond in. ‘Ik heb er zin in’, zegt Piqueur. ‘Al mijn hele leven droom ik van parlementaire onschendbaarheid.’

Jeroen Piqueur:
‘Al mijn hele leven droom ik van parlementaire onschendbaarheid’

Piqueur kwam het voorbije jaar in de belangstelling door het failliet van de Optima Bank. Dat leverde hem veel sympathie op, want gewone mensen zien banken graag overkop gaan. ‘De meeste bankiers gaan miljarden euro’s bij de overheid schooien wanneer ze in de shit zitten. Jeroen liet zijn schip met opgeheven hoofd kapseizen’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Iemand met zoveel lef bewonder ik.’

Als zakenman kwam Piqueur in opspraak wegens vermeende miljoenenfraude. ‘Zeker bij ons publiek van zelfstandigen en bedrijfsleiders slaat zo’n figuur aan’, weet De Wever. ‘Dankzij Jeroen scherpen we ons sociaal-economisch profiel aan. Een sloddervos als Vuye had geen voeling met ondernemers.’

Hoewel Piqueur nooit eerder een politiek mandaat bekleedde, komt hij niet onbeslagen op het ijs. ‘Door zijn hartelijke contacten met politieke zwaargewichten als Daniël Termont (sp.a) en mezelf weet hij hoe het eraan toegaat achter de schermen van de macht’, zegt De Wever.

De bankier-ondernemer is niet verkozen in de Kamer, maar daar vindt De Wever geen graten in. ‘Dat is een technische kwestie waar we de kiezer niet mee willen lastigvallen. We gaan dat binnenskamers oplossen’, sust de partijvoorzitter.