Hendrik Vuye is op de dool. Collega-daklozen vonden zijn rugzak onder een brug. Het verdachte pakket zal worden opgeblazen. © N-VA

Daklozen vinden persoonlijke bezittingen Hendrik Vuye (N-VA) onder brug

In Brussel hebben daklozen een rugzak gevonden met daarin de persoonlijke bezittingen van Kamerlid Hendrik Vuye. De twee zwervers krijgen psychologische bijstand.

Remy A. (56) en Joëlle D. (48) deden hun ontdekking toen ze zich te slapen wilden leggen onder een brug vlakbij de Koningsstraat, waar het hoofdkwartier van de N-VA gevestigd is. ‘We schrokken ons rot’, huivert Remy. ‘Het ongewassen ondergoed van Hendrik Vuye in handen krijgen, wens ik niemand toe.’

Politie bakent veilige zone af rond rugzak vol niet-gerealiseerde politieke projecten

‘Echt vies. Stínken’, zegt Joëlle tussen haar twee overblijvende tanden. Ze zet haar getuigenis kracht bij met een zwart-gele rochel. ‘Komt die gast hier een beetje onze territorialiteitsbeginselen aantasten. Dat was ónze brug.’

Zodra de twee beseften dat ze een verdacht pakket hadden ontdekt, verwittigden ze de politie. Die bakende een veilige zone af rond de rugzak vol niet-gerealiseerde politieke projecten.

Het gaat bergaf met Vuye sinds de N-VA hem het fractieleiderschap in de Kamer afnam. ‘We hebben hem nog een schijnfunctie gegeven in een pseudodenktank, maar zelfs daar ging hij de mist in’, grijnst zijn opvolger Peter De Roover alvorens hij zijn boterhammetjes in de ijskast legt waar de N-VA haar communautaire agenda verstopt.

Vanuit andere partijen komt er weinig steun voor Vuye. ‘Keer terug naar Marokko!’, riep een Open Vld’er toen hij Vuye in een vuilnisbak van het parlement zag graaien.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft de veiligheidsdiensten voor alle zekerheid gevraagd om de rugzak op te blazen. ‘Jammer dat de verdachte zelf niet meer aan het pakket hing’, knipoogde Jambon.