Binnen homokoppels zijn niet alleen de meeste daders mannen, ook haast alle slachtoffers zijn mannen. © Bodie Strain

Vier op de vier daders van homopartnergeweld zijn man, zeggen nieuwste statistieken

Zelden hoor je er iets over, maar de statistieken zijn duidelijk: mannen zijn dikwijls het slachtoffer van partnergeweld onder homo’s. In vier op de vier aangiftes is ook de dader een man.

De jongste cijfers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie wijzen op een onrustbarende trend onder homokoppels: haast alle slachtoffers zijn mannen. ‘Dat staat los van het feit dat ook haast alle daders mannen zijn’, zegt professor gezinsproblematiek Dieter Armagneau (UGent).

Dieter Armagneau (UGent)
‘Je bloedende partner ook nog eens treiteren en vernederen geeft een enorme kick’

Net als hetero’s doen homomannen vaak een beroep op fysiek geweld, waarbij zij hun afgetrainde lichaam gebruiken als wapen, maar daarnaast zetten homo’s in op psychologische oorlogsvoering. ‘Je bloedende partner ook nog eens treiteren en vernederen geeft een enorme kick’, maakt Armagneau op uit de cijfers.

Bij lesbiennes ligt het aandeel gewelddadige vrouwen iets lager: slechts drie op de drie daders van lesbopartnergeweld zijn van het vrouwelijke geslacht. ‘Daar staat tegenover dat 100 procent van de slachtoffers binnen een lesbische relatie vrouw is’, merkt Armagneau op.

Bij transgenderkoppels liggen eenduidige conclusies niet voor de hand. ‘Om de een of andere reden is de situatie complexer, onze statistische modellen geraken er niet aan uit’, moet Armagneau toegeven.

Over partnergeweld bij homoseksuele singles kan Armagneau helemaal géén cijfers voorleggen. ‘Merkwaardig is dat.’