Hillary Clinton (l.) en haar dubbelgangster: geen wezenlijk verschil in stijl en standpunten, en net daarom geduchte concurrenten.

Clinton en dubbelgangster nek aan nek in nieuwe peiling

Mochten de Amerikaanse presidentsverkiezingen vandaag plaatsvinden, dan haalt Hillary Clinton 52 procent van de stemmen, net als haar dubbelgangster. Donald Trump zou 48 procent van de kiezers kunnen bekoren, zijn dubbelganger amper 23 procent.

De verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten is ongemeen spannend, maar voor hoelang nog? Wanneer Hillary Clinton en haar dubbelgangster zouden samenwerken, halen ze met 104 procent van de stemmen een ruime meerderheid.

Björn Soenens (VRT):
‘Men prijst bovenal de ongedwongen authenticiteit van Clintons dubbelgangster’

Zo’n monsterverbond ziet VS-kenner Björn Soenens niet gauw gebeuren. ‘Hun stijl en woorden verschillen niet waarneembaar van elkaar. Ze zijn beide verzot op macht en op Bill – ooit. Maar ze beschuldigen er elkaar voortdurend van elkaars verkiezingsprogramma te kopiëren. Trump moet die verdeeldheid uitbuiten, wil hij het Witte Huis veroveren’, weet Soenens.

De originele Clinton vreest dat haar dubbelgangster het gemunt heeft op haar kiespubliek, vooral in de steden zou dat haar stemmen kunnen kosten. ‘Haar dubbelgangster is bij vele Amerikanen bijzonder populair omdat ze zegt wat Clinton zegt’, zegt Soenens. ‘Men prijst bovenal haar ongedwongen authenticiteit.’

Donald Trump beschuldigt beide politica’s ervan onder één hoedje te spelen. ‘Nonsens van een gefrustreerde ziel’, reageerden Clinton en haar dubbelgangster in een identieke persmededeling.

In een poging om de Clinton-tweespan te dwarsbomen lanceerde de Republikeinse Partij een dubbelganger van Donald Trump. Doordat het maar niet lukt om het kapsel en de boertigheden van de originele Trump na te bootsen, haalt die vooralsnog amper 23 procent van de stemmen.

Dit artikel is eerst verschenen op The Vremde Mirror.