Kamerlid Luk Van Biesen wou slechts het debat openen. 'Iedereen die mij kent, weet dat ik mensen enkel afreken op afkomst, niet op huidkleur.' © Open Vld

Luk Van Biesen is trots: ‘Racisme eindelijk bespreekbaar gemaakt’

Ja, Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) heeft Meryame Kitir (sp.a) toegebeten dat ze terug moet keren naar Marokko. ‘Dat heb ik slechts gedaan om het maatschappelijke debat te openen’, stelt hij.

Racisme is een prangend probleem, erkent de Vlaams-Brabantse politicus. ‘Er is veel onderhuidse discriminatie. Als liberaal verzet ik mij daartegen’, verklaart Van Biesen. ‘Door Meryame Kitir te verwijten dat ze maar beter terug kan keren naar Marokko, heb ik slechts het maatschappelijke debat over racisme willen openen. Ik verontschuldig mij oprecht als zij dat anders heeft begrepen. Dan moet zij misschien toch eens een cursus Nederlands volgen?”

De aantijging dat hij een racistische bullebak is, kwetst hem. ‘Iedereen die mij kent, weet dat ik mensen enkel afreken op hun afkomst, niet op hun huidkleur’, zegt hij. ‘Men verdraait mijn woorden. Alsof Marokko zo’n slecht land is om naar terug te keren. Misschien moeten de mensen die zich beledigd voelen maar eens beseffen dat ze zélf vooroordelen hebben tegenover hun land van herkomst? Wie is er dan de racist? Dommeriken.’

Luk Van Biesen:
‘Als Meryame Kitir mij verkeerd begrepen heeft, moet ze misschien eens een cursus Nederlands volgen’

Hoe ziet hij zichzelf nu nog functioneren binnen de Open Vld? ‘Ik heb een goede band met de voorzitter. Als ik tegen Gwendolyn Rutten zeg: “Ga jij maar terug bij de haard zitten, meisje”, bedoel ik niet dat ze het klassieke rollenpatroon weer moet oppikken. Neen, zo geef ik het debat over genderongelijkheid een nieuwe impuls. Gwendolyn verstaat dat, het is een heel intelligente dame. Het verbaast mij telkens weer hoe zij er als vrouw in slaagt een partij als de onze te leiden. Veel vrouwen zouden het haar niet nadoen.’