Pascale Naessens: 'Oudemannenzaad doet geen kwaad.' © VRT

Nieuw voedingsadvies van Pascale Naessens: ‘Zaad van oude mannen is gezond’

In haar nieuwe boek haalt Pascale Naessens een hardnekkig taboe onderuit: ‘Er heerst een fout idee dat zaad van oude mannen slecht is. Het is nochtans gezonder om aan je dieet toe te voegen dan suiker.’

Om gerechten meer smaak te geven voegt de voedingsindustrie hopen suiker toe, terwijl je beter sperma kunt gebruiken, stelt experte Pascale Naessens. ‘En dan nog het liefst sperma van een rijpe zestigplusser. Zulk zaad geeft een toets van exotische kruidigheid aan je maaltijd. Je kunt het mee koken of gebruiken als dressing. Ik raad iedereen aan een oude man in huis te nemen, dan heb je altijd een portie vers zaad bij de hand.’

De Nederlandse professor gewichtigheidskunde Hanno Pijl bevestigt Naessens’ theorie. ‘Als je het met mate gebruikt, is er niets mis mee’, zegt Pijl. ‘Sperma zit vol eiwitten en is heel voedzaam. Het zorgt voor een snelle verzadiging, waardoor je minder eet. Bovendien tonen recente studies aan dat er helemaal geen verband bestaat tussen zaad en aandoeningen waar je op een dag dood van neerstuikt, zieltogend als het ware, met je tong uit je bek en je onderbroek vol stront. Neen, joh, je hoeft niet bang te zijn voor zaad.’

Niet alle experts stappen mee in dat verhaal, sommigen vinden dat Naessens een onderscheid moet maken tussen goed en slecht zaad. Al duikt ook daar weer het gif van de nuance op. ‘Slecht sperma? Dat bestaat niet', meent hoogleraar Theo Niewold van de KU Leuven. ‘Je moet er verstandig mee omspringen­. Je moet geen zeven liter water in één keer drinken, voor oudemannenzaad geldt hetzelfde.’

Pascale Naessens:
‘Met een oude man in huis heb je altijd een portie vers zaad bij de hand’

Naessens pleit ervoor dat etiketten vermelden hoeveel sperma er aan voedingsproducten is toegevoegd. ‘Zo heeft de consument een indicatie en kan hij gaan vergelijken’, zegt ze.